Het wordt ‘het ravijn’ genoemd. De begroting van de gemeente laat na 2025 een tekort zien van 3 tot 4 miljoen euro per jaar. Ieder jaar moet er 3 tot 4 miljoen minder uitgegeven worden dan nu. Waarop?
Er komt komende jaren minder geld van het Rijk. Om te zorgen dat de gemeente niet in geldnood komt, moet er bezuinigd worden of een belastingverhoging volgen. Enkele jaren terug is een dergelijke bezuinigingsslag ook uitgevoerd én is de gemeentelijke belasting omhoog gegaan. Wat willen de inwoners?
Komende maand gaat de gemeenteraad samen met het college van burgemeester en wethouders beginnen met het proces om te komen tot besluiten over wat wel, en wat niet. Grote uitgaven zoals bijvoorbeeld een nieuw Staalbergven, een rondweg in Moergestel, de vele benodigde sociale woningen en nog meer van dergelijke miljoenen kostende projecten komen vast en zeker ook aan bod bij die afweging.
Duidelijk is dat er minder geld uitgegeven kan worden dan nu, en de hand dus (opnieuw) op de knip moet. Voorzieningen die nu ieder jaar geld kosten, moeten minder, goedkoper, door inwoners worden uitgevoerd, meer samenwerken, of misschien helemaal stoppen.
Op 22 januari vindt er een informatieavond plaats, vervolgd met een discussieavond op 25 maart. Daarna zal er gewerkt worden om te komen tot een sluitende begroting. Ofwel, een inschatting van inkomsten en uitgaven voor de aankomende jaren, waarop geen structureel tekort mag staan.
Tussen 22 januari en 25 maart wil Gemeente Oisterwijk aan inwoners vragen wat zij willen. Via het Burgerpanel volgt een bevraging. Die informatie kan door de gemeenteraad meegenomen worden in hun afwegingen. Het doel van de gemeenteraad is, dat inwoners meedenken.