Midden Brabant Advies Regio Bank

Verkiezingskandidaat Oisterwijk: Ga terug naar je klapperboom

Opnieuw heeft een kandidaat-raadslid van de kieslijst van WIJ! Oisterwijk een omstreden uitspraak gedaan. Opvallend is dat het deze keer gaat om een kandidaat die eerder juist openlijk afstand nam van uitspraken van zijn toenmalige partijcollega.

WIJ! Oisterwijk kort voor de breuk. Met v.l.n.r. Eric Knaapen, Kim Tjoa, Stefanie Vulders, Toin Verhoeven en René Peek.

Landverraders
Een omstreden uitspraak van Kim Tjoa, nummer twee op de lijst van WIJ! Oisterwijk, bracht de partij vorige maand in de problemen. Tjoa noemde de regering landverraders, en gebruikte een Jodenster om aandacht te krijgen voor zijn mening. Hij bracht een vergelijk tussen de tweestrijd van voor- en tegenstanders van corona maatregelen, met dat wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde. Veel inwoners en enkele andere politieke partijen vonden dit niet kunnen. Burgemeester Hans Janssen bestempelde het als ‘misplaatst’.

Breuk
Drie van de zes partijleden namen om dezelfde reden openlijk afstand van de uitspraken van Tjoa, en kort daarna namen ze afscheid van de partij. Na informatie en beraad over de mogelijkheden in de kieswet, besloten ze wel verkiesbaar te blijven. Ze kunnen deelnemen in de raad als WIJ! meer dan 2 zetels krijgt, of eventueel middels voorkeursstemmen. Het gaat om René Peek, Toin Verhoeven en Eric Knaapen.

Reactie Eric Knaapen op een bericht van De Telegraaf (Bron: Facebook)

Klapperboom
Deze laatste is volgens een bericht van KAFKA (een antifascistische onderzoeksgroep) flink uit de bocht gevlogen. Knaapen schrijft in reactie op een foto met bericht (zie afbeelding) over de activist Akwasi: “Procedure voor uitzetting van die pannenkoek zou de beste oplossing zijn. Gewoon terug naar zijn klapperboom. Met deze geesteszieken kunnen we niks beginnen in Nederland.” Akwasi is een Nederlandse rapper, van Ghanese afkomst. Hij is een strijder tegen racisme; ook zijn uitspraken staan regelmatig ter discussie. Eric Knaapen heeft ons desgevraagd geen uitleg gegeven over de bedoeling van zijn uitspraak.

Gedragscode
De uitspraken van Knaapen bevinden zich in het wettelijk spanningsveld tussen enerzijds de ‘vrijheid van meningsuiting’, en anderzijds het ‘verbod tot beledigen op basis van ras, godsdienst, levensovertuiging, beperking of seksuele geaardheid’. Daarbovenop hanteren de politici in Oisterwijk een gedragscode. Dat zijn afspraken over hoe men met elkaar omgaat. Het komt neer op het discussiëren op inhoud, met respect voor elkaar. Mening geven op basis van inhoudelijke argumenten, niet op basis van persoonlijke afkeur, laat staan ras, huidskleur of afkomst.

[box style=”info”] Lees meer over de verkiezingen in Oisterwijk [/box]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda