Midden Brabant Advies Regio Bank

Struikelstenen voor Joodse oorlogsslachtoffers in Oisterwijk (Deel 4)

Vandaag het volgende deel van een 6-delige serie over Joodse oorlogslachtoffers en de ter nagedachtenis aan hen geplaatste Struikelstenen, in samenwerking met Oisterwijk in Beeld.

Fritz, Grete en Wolfgang Bing (Bron: Archief Oisterwijk in Beeld).

Familie Bing-Hachenburg

In de nacht van 1 op 2 augustus 1942, werd aan de Burgemeester Canterslaan nummer 5, in opdracht van de Duitse Sicherheitsdienst, de familie Bing van hun bed gelicht. De familie Bing zal later in dat jaar worden omgebracht in Ausschwitz.

Fritz Bing wordt in 1882 in Neurenberg geboren en in 1914 trouwt hij met de 23-jarige Grete Hachenburg uit Mannheim. Fritz en Grete krijgen drie kinderen: Helmut, Albert Felix en Heinz Wolfgang. De familie Bing bekeert zich in 1932 tot het Christelijke geloof en wordt lid van de Katholieke Kerk in Duitsland.

In 1934 verhuist de familie Bing naar Nederland en vestigt zich in Den Haag waar vader Fritz directeur wordt van een internationaal centrum voor juridische en economische studies. Helmut, de oudste zoon, verhuist niet mee: hij gaat in Frankrijk studeren en zal uiteindelijk de oorlog overleven. Albert Felix, de middelste zoon, overlijdt In 1935.

Burgemeester Canterslaan 5 Oisterwijk (Bron: Archief Oisterwijk in Beeld)

Na september 1940 mogen uit Duitsland en Oostenrijk afkomstige Joodse vluchtelingen niet langer in plaatsen langs de kust wonen. Fritz en Grete verhuizen van Den Haag naar Oisterwijk. Later voegt ook Heinz Wolfgang zich bij zijn ouders. Vanaf februari 1941 wonen ze in bij de familie Dominicus aan de burgemeester Canterslaan. De Duitsers hadden beloofd dat Christen-joden die voor 1 januari 1942 gedoopt waren, niet zouden worden gedeporteerd. 26 juli 1942 wordt vanaf de kansels in de kerken een protesttelegram tegen de Jodendeportaties voorgelezen. Het Duitse gezag besluit dat alle katholieke Joden alsnog moeten worden opgepakt.

In de nacht van 1 op 2 augustus krijgt Verstappen, chef-veldwachter te Oisterwijk, opdracht van de Sicherheitsdienst om de katholieke Joden te arresteren. Midden in de nacht gaat de chef-veldwachter eerst naar het huis van burgemeester Verwiel en vraagt hem of hij ‘dezen last’ moet uitvoeren. ‘Hoewel met een bezwaard gemoed, heb ik hem gezegd aan bedoelde lastgeving te moeten voldoen, aangezien het hier Duitsche Joden betrof, dus personen van andere dan Nederlandsche nationaliteit’ zo luidt het antwoord van de burgemeester.

Een week later worden Fritz, Grete en Heinz Wolfgang opgepakt en naar Westerbork gebracht. Van hieruit vertrekken ze op 7 augustus 1942 naar Auschwitz. Grete Bing wordt meteen na aankomst op 9 augustus vermoord. Zij is dan 52 jaar oud. Haar man Fritz en zoon Heinz Wolfgang worden in het kamp geplaatst waar ze uiteindelijk op 30 september 1942 overlijden. Fritz 59 jaar oud en Heinz Wolfgang 20 jaar. Op 14 oktober werden de struikelstenen gelegd.

Bekijk de video onder, en klik hier voor meer berichten over Struikelstenen in Oisterwijk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda