Midden Brabant Advies Regio Bank

Oisterwijkse politiek werkt met Kieskompas aan stemhulp #GV2020

Het is een stemwijzer, maar dan net een beetje anders. Jeroen van Lindert van Kieskompas geeft uitleg over hoe zij komende weken werken aan een hulpmiddel voor de inwoners van Oisterwijk.

Op de achtergrond, zonder de inwoners openbaar te bevragen, zijn de politici die aan de verkiezingen van 18 november meedoen al even bezig om te komen tot stellingen. ‘We hebben daarbij wel gekeken wat er in de lokale media voorbij komt aan voor inwoners belangrijke onderwerpen,’ aldus Jeroen van Lindert die dit project begeleid. ‘We zoeken samen met de partijen naar stellingen die leven in de samenleving, maar ook waar de partijen verschillend over denken.’ Juist daar waar stellingen een verschil laten zien, kunnen inwoners een beter beeld krijgen welke partij het beste past bij hun wensen en belangen.

Wij Oisterwijk: ‘Je moet wel sterke koffie drinken om de veelheid aan valse tegenstellingen in deze stemwijzer te kunnen behappen.’ (Foto: Facebook – WIJ Oisterwijk)

Toetsing
‘Het grootste verschil met de vroegere stemwijzers, is dat wij de standpunten van de partijen controleren met hun verkiezingsprogramma.’ Uit onderzoek in het verleden blijkt dat partijen in hun verkiezingsprogramma soms iets anders zeggen dan in de kieswijzers. Het is overigens ook iets wat op de redactie van PIT Onderzoek opviel bij hun onderzoek naar het Resultaat van de Raad. Soms onbewust, maar het zou ook bewust kunnen zijn om de uitkomst te beïnvloeden. De standpunten in Kieskompas worden in dit geval getoetst, en afwijkingen worden besproken en aangepast.

WIJ

De uitkomst wordt per individu weergegeven in een politiek landschap.

Uitzondering in Oisterwijk is een partij zonder verkiezingsprogramma, die zelf spreken van ‘valse tegenstellingen in deze stemwijzer’. Van Lindert weet meteen over wie we het hebben. ‘WIJ Oisterwijk, die hebben geen verkiezingsprogramma, maar we vragen hen wel om hun standpunten te onderbouwen.’ Alle stellingen en beantwoording wordt in twee gezamenlijke sessies met alle partijvertegenwoordigers doorgesproken om tot een uiteindelijk afgewogen lijst met stellingen te komen.

Die stellingen krijgen de inwoners van de nieuwe gemeente (Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk) medio oktober te zien, en daarop kunnen zij individueel met hun eigen voorkeuren reageren. Daaruit volgt een overzicht, een kaart met daarin de partijen en de uitkomst van het individu. Geen harde uitkomst van één partij of lijst op nummer, maar een plek op een kaart van het lokale politieke landschap.’

[box style=”info”]Meer over de verkiezingen in ons menu #GV2020  [/box]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda