Midden Brabant Advies Regio Bank

Nog beperkt doorstroom en gebruik starterslening voor woningen in gemeente Oisterwijk

De hoogst nodige doelgroep voor woningen, zo is steevast de boodschap vanuit de inwoners, is de jeugd.

Jongeren die net van school uit huis willen, alleen of als stel, en omdat ze nog weinig inkomen of spaargeld hebben, zoeken in het goedkopere segment. Het gaat dan om een huurprijs onder de huursubsidiegrens en koop onder 2-2,5 ton. De kans dat deze mensen in gemeente Oisterwijk aan een woning komen, is nagenoeg nihil. De doorstroom van woningen naar starters met een laag budget is haast ondoenlijk, en van de starterslening heeft het eerste half jaar één koper gebruik kunnen maken.

Doorstroom
Volgens wethouder Eric Logister zorgt de verhuizing van een senior naar een nieuwe woning, voor vijf verhuisbewegingen, waarvan de laatste van een starter is. Tegelijk blijkt echter dat er in de gemeente Oisterwijk geen huizen te koop zijn die voor minder dan 3 ton investering van eigenaar wisselen. Diegene die voor het eerst een huis koopt (zo iemand noemt de gemeente een starter) moet een flink bedrag meenemen, en dat is zeker niet voor de meeste jongeren weggelegd. Omdat er ook nauwelijks sociale huur beschikbaar is, anders dan met tien of meer jaar inschrijving, heeft de jeugd ook daar moeite met het vinden van een woning in de eigen gemeente. Er is doorstroom, maar niet naar de jeugd met een laag budget.

Lokaal

Bouwplannen, maar geen idee hoe dit aan te pakken?
Bouwen in de gemeente Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

Recent heeft de wethouder ook aangegeven dat woningen bij voorkeur gebouwd zouden moeten worden voor de ‘eigen’ inwoners. Hij gaf aan dat aan projectontwikkelaars te gaan vragen. Projectontwikkelaars gaan in de regel voor de meest betalende bieder; of anders op volgorde van binnenkomst. Het vragen om gunning aan lokale bevolking kan, maar heeft feitelijk geen nut. De wethouder bevestigt dan ook: ‘Het is aan een projectontwikkelaar aan wie hij de woningen verkoop of verhuurt.’ Op eventueel andere mogelijkheden om hier invulling aan te geven, gaat de wethouder niet in. ‘We zetten nu eerst in op het maken van de woon-zorgvisie, die het kader gaat vormen voor woningbouw en huisvesting.’

Starterslening
Een middel dat al wel is ingezet, betreft de starterslening. Het doel daarvan is om jongeren die nog weinig spaargeld hebben en een lager inkomen, toch de mogelijkheid te bieden mee te doen in de huidige markt. De lening is er voor inwoners die voor het eerst een huis kopen van maximaal € 325.000,-, inclusief verbouwingskosten en/of meerwerk. Als er al zo’n huis beschikbaar is, het aanbod in deze prijsklasse is erg laag, kan de starterslening maximaal 20% bedragen van de koopsom. Het overige moet komen uit eigen spaargeld en hypotheek. De vraag is ook of een verkoper zit te wachten op een koper met een ontbindingsclausule, als er andere kopers zijn die snel en zonder voorwaarden kopen. Om in zo’n geval kans te maken, kan het de koopprijs opdrijven. In het eerste half jaar na de invoering van de starterslening (april 2021-sept 2021) zijn er drie aanvragen binnengekomen, waarvan er één is gehonoreerd door de kredietverstrekker, en één aan de voorwaarden voldoet en in behandeling is genomen. De eerste heeft reeds een krediet gekregen van 59.000 euro, bovenop de reguliere hypotheek. De derde betrof een aanvraag voor Tilburg, en werd doorverwezen.

Bouwen
Zowel doorstroom als startersleningen, samen met andere middelen om de huur of koop voor inwoners met een lager budget aan een woning te helpen, blijven afhankelijk van het bouwen van voldoende woningen. Niet alleen zijn aantallen nodig, maar ook heeft de gemeenteraad meerdere malen en gedurende meerdere jaren afgesproken en uitgesproken 35% daarvan te willen voorzien in de sociale prijsklasse. Uit eerdere cijfers blijkt dat dit percentage niet behaald is. En ook uit tot nu toe genomen besluiten over bouwplannen blijkt dat dit gemiddelde percentage niet gehaald wordt, en ontbreekt desgevraagd informatie over waar dat gemis gecompenseerd gaat worden. Of dat met aankomende projecten lukt is onbekend. Enerzijds omdat daartoe de besluitvorming nog niet is afgerond, maar ook omdat de gemeente geen overzicht kan geven van het percentage per project.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda