Zondag 20 oktober vond er op het buitenterrein van de Joodse Begraafplaats aan de Hondsbergselaan in Oisterwijk een manifestatie plaats in het kader van de maand van de geschiedenis. De bezoekers aan deze manifestatie, zo’n vijfentwintig in getal, werden ontvangen onder de klanken van Jiddische muziek, gespeeld door het trio Klezmajeur. ‘Onze’ Leny heeft hiervan een mooie fotoserie gemaakt.
De geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Oisterwijk en de geschiedenis van de begraafplaats tijdens en na de tweede wereldoorlog werden in toespraken nader toegelicht. Ook werd stil gestaan bij het Loofhuttenfeest. 20 oktober valt dit jaar namelijk midden in de week van dit joodse feest.
Kees Welmers vertelde hoe bijna 300 jaar geleden de eerste Joden zich in Oisterwijk vestigden. Oisterwijk kreeg een rabbijn, een synagoge en een Joodse begraafplaats Rond. 1800 was er in Oisterwijk een Joodse gemeenschap ontstaan van meer dan honderd leden. Na 1800 trok een deel van deze Joodse Oisterwijkers naar andere plaatsen en dan vooral naar Tilburg. De joodse gemeenschap in Oisterwijk nam zo sterk af dat in 1908 de synagoge aan de Jodenkerksteeg werd gesloten.
26 oktober is het tachtig jaar geleden dat Oisterwijk werd bevrijd. Peter Slingerland vertelde wat op de Joodse begraafplaats over die periode van de geschiedenis is te zien. Tijdens de eerste twee oorlogsjaren werden nog zeven joden hier in Oisterwijk begraven, waaronder twee vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk. In de resterende oorlogsjaren zijn er geen joden meer begraven. De Joden werden immers vervolgd. Na de oorlog zijn er in totaal elf joden begraven. Stuk voor stuk mensen die de oorlog hebben overleefd dankzij de onderduik of een vlucht naar het neutrale Zwitserland. Zij vormen het bewijs dat Hitler niet in zijn opzet, het uitroeien van de Joodse gemeenschap, is geslaagd.
De toespraken werden afgewisseld met stemmige Jiddische muziek door trio Klezmajeur. De manifestatie werd afgesloten met een rondleiding over de begraafplaats waarbij onder andere stilgestaan werd bij de graven van de personen die ook in de toespraken genoemd werden. De geschiedenis van de joodse gemeenschap in Oisterwijk en omstreken is voor een deel af te lezen van de grafstenen op deze eeuwenoude begraafplaats.
Bekijk hier de fotoserie van Leny (klik).
De Maand van de Geschiedenis
In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.