Midden Brabant Advies Regio Bank

Kritiek op ruimtereis Oisterwijkse tiener

Kritiekloos was het verslag op onze website, zo schrijft onderstaande schrijver, en dat klopt. Het was niets anders dan een live weergave. Waarmee niet gezegd is dat kritiek bij ons niet welkom is, want ook de andere kant – de mening van wie een keerzijde ziet aan het bezoek aan de ruimte – mag gezien worden. We plaatsen die kritiek dan ook volledig. Afzender is De Rooie Roeptoeter, beheerd door Ad van den Oord:

Pikorde

Het is de ironie der geschiedenis. De Lind 39 werd tot 1941 bewoond door de grootste kapitalist die het vooroorlogse dorp Oisterwijk gekend heeft: Chris van der Aa, directeur van de Lederfabriek. En nu huist er tachtig jaar later in datzelfde pand het hedgefund Somerset Capital Partners, eigendom van Oisterwijker Joes Daemen en goed voor een eigen vermogen van 40 miljoen euro, een omzet van 200 miljoen euro en een nettowinst van 20 miljoen euro, voornamelijk door het verhuren van distributiecentra rondom b.v. Schiphol en Lelystad. Vorig jaar kocht Somerset voor 46 miljoen het distributiecentrum van Blokker op. Ook is Joes Daemen mede-aandeelhouder van het investeringsfonds Eindhovense Brainport Industries Campus, waarmee de oud-Oisterwijkse sokkenkoning Marc Brouwers tot voor enkele jaren nog furore dacht te maken. Het bedrijf van Daemen verdient geld als slijk, stopt een klein deel daarvan in armoedebestrijding en topsport (Jumbo-Visma wielerploeg), via een foundation waarvan zijn vrouw, de oud-KLM-stewardess Elise Dekker, ambassadeur is. Maar het merendeel verdwijnt in nieuw vastgoed. Zo wil Daemen dit najaar wederom een logistiek bedrijf openen: Intospace.

Oisterwijker Oliver Daemen stapt uit na een voor hem geweldige ervaring (Bron: YouTube – Blue Origin).

Wat zou het mooi zijn om de naam van zijn nieuwe bedrijf te koppelen aan de ruimtevaartindustrie. En dus bood Joes Daemen driftig mee bij het verloten van een plekje in het eerste commerciële ruimteschip van oud-Amazon-directeur Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld. Een bod van 28 miljoen dollar bleek het hoogst. Maar omdat de winnaar van de bieding ervoor koos om bij een volgende ruimtereis mee te gaan, werd Joes Daemen alsnog -als goede tweede- de winnaar.

En dus schoot zoon Oliver, net klaar aan het Tilburgse Odulphuslyceum, met Jeff Bezos tien minuten de ruimte in. 100 kilometer omhoog om precies te zijn, een afstand die een getrainde deelnemer aan de Nijmeegse Vierdaagse in twee dagen aflegt, zonder vele miljoenen te betalen. Oliver en Jeff schoten en passant ook nog eens duizend ton rotzooi (vooral CO2) onze atmosfeer in. Desondanks durfde Oliver, na een pingpongbal in de ruimte te hebben overgegooid met Jeff, nog te stellen dat dit reisje hem geleerd had in de toekomst goed voor de aarde te zorgen.

Nee dan Jeff, die vertelde met cowboy-hoed op dat hij zijn personeel van Amazon en de klanten bedankte. Want zij hadden tenslotte dit alles betaald. Inderdaad met lage lonen, met het uit de weg ruimen van vakbonden, met bezorgers die tijdens de Corona-pandemie niet eens verzekerd zijn voor ziekte en onderweg geen tijd krijgen van Jeff voor een sanitaire stop en daarom een fles in de bestelbus hebben liggen. Terwijl Jeff Bezos alles op alles zet om over zijn giga-winst geen belasting te hoeven betalen.

We zaten deze week weer midden in de corona-epidemie en vlakbij overstromingen in Limburg, België en Duitsland als gevolg van de klimaatverandering. Het is dan toch stuitend om te zien hoe Oisterwijk Nieuws meent kritiekloos een live-verslag te moeten presenteren van de lancering van een Oisterwijkse tiener en dat godbetert de voorpagina van het Brabants Dagblad bijna geheel gevuld wordt door de uitstoot van de fallus-raket van Bezos, met een tekst erboven alsof Jezus hoogstpersoonlijk vanuit Oisterwijk net naar zijn vader is opgestegen. Er zijn waarlijk belangrijkere zaken die op die voorpagina horen.

De Rooie Roeptoeter

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda