Midden Brabant Advies Regio Bank

Komende woensdag is geen ministerverkiezing

Lokale gemeentelijke partijen vinden het nuttig om de landelijke ministers in te zetten bij hun verkiezingscampagne; stemmen winnen op basis van een ministerieel verkregen functie.

Meerdere lokale partijen hebben afgelopen week landelijke ministers (en bekende politici) aan het woord gelaten om hun verkiezingscampagne te ondersteunen (zie onder). Net als wethouders en burgemeesters behoren ook ministers onpartijdig boven de partijen te staan, in ieder geval in hun werk én openbare uitingen. Duidelijk is dat hun bijdrage bij onze gemeentelijke verkiezingen, als doel heeft om voor die partij stemmen te winnen. Daar waar de onafhankelijk lokale partijen het volledig op eigen kracht doen, is voor deze partijen die hulp blijkbaar nodig. Indruk maken

Bekende Nederlanders

De ministers vertegenwoordigen op de eerste plaats de landelijke regering, en doen mogelijk straks ook mee aan de landelijke verkiezingen. Ze maken geen deel uit van de lokale partijen, hebben geen enkele rol in het gemeentebestuur en doen niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Een stemadvies dat uitgesproken wordt door een minister zou meer indruk kunnen maken dan dat van bijvoorbeeld een lokale kandidaat. Het gaat hier dan ook duidelijk niet om hun inhoudelijke bijdrage aan onze gemeente, maar om met behulp van de zwaarte van hun functie en hun landelijk verworven bekendheid indruk te maken op de kiezer.

Kajsa Ollongren (Fragment uit film over stemmen in coronatijd)

Dat het ook anders kan blijkt uit de boodschap van Kajsa Ollongren, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zei spreekt zich samen met lokale burgemeesters uit over het algemeen nut om te gaan stemmen. Daarmee steunt zei de lokale democratie, maar zonder partijvoorkeur of stemadvies.

Volksvertegenwoordigers

Gemeentelijke volksvertegenwoordigers hebben maar één taak, dat is het lokale volk te vertegenwoordigen. Landelijk verkozen volksvertegenwoordigers doen dat voor de gehele Nederlandse samenleving. De nu nog kandidaat-volksvertegenwoordigers worden geacht om na de verkiezingen te doen wat het volk wil; meer specifiek wat hun kiezers willen. In basis stemmen die kiezers daarom op een partij en kandidaat, die in hun afweging het beste heeft gedaan en zegt te gaan doen wat die kiezer wil. Dat stemmen kan de kiezer volgend jaar landelijk doen, maar nu op 18 november gaat het enkel en alleen om lokaal.

Het zijn gemeenteraadsverkiezingen, geen ‘ministerverkiezingen’…

CDA Oisterwijk
CDA Oisterwijk zet o.a. Hugo de Jonge in:

 

VVD Oisterwijk
Na Cora van Nieuwenhuizen zet VVD Oisterwijk o.a. ook Klaas Dijkhof in:

D66 Oisterwijk

Een printscreen van het gesprek met Sigrid Kaag.

In een andere vorm en volgens de partij met een ander doel, evengoed gericht op de kiezer, willen we in relatie tot bovenstaande niet onbenoemd laten dat D66 Oisterwijk liet weten dat de landelijke bekende politica Sigrid Kaag met de lokale kandidaten in gesprek ging ‘om over de campagne te praten en welke lokale onderwerpen opgepakt kunnen worden in de landelijke politiek. Zo combineert D66 lokale kennis met landelijke connecties.’

Binnenlandse Zaken
Minister Kajsa Ollongren doet het zonder partijvoorkeur:

Algemeen Belang (AB), Partij Gemeente Belangen (PGB), Wij! Oisterwijk en PRO Oisterwijk hebben (tot nu toe/ zover bekend) geen ministeriële boodschap nodig in hun campagne.

[box style=”info”] Lees hier alle info, programma’s, stemhulp en nieuws voor de verkiezingen [/box]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda