Recent kwam bij de NOS in het nieuws, dat 11 % van de raadsleden binnen twee jaar stopt. Een kwart van de politici stop vanwege een te hoge werkdruk.
Raadsleden in gemeenten zoals Oisterwijk voeren hun taken veelal uit naast andere werkzaamheden. De vergoeding van 1.155 euro die zij voor hun raadswerk krijgen is niet voldoende om te stoppen met werken. Het lezen van stukken, bijwonen van bijeenkomsten, overleg met collega’s en inwoners, stellen van vragen en voorbereiden van commissie- en raadsvergadering… … het vraagt aan deze lokaal betrokken inwoners een ruime inspanning die – gecombineerd met werk en bijvoorbeeld ook gezin of andere bezigheden – een zware druk kan leggen op het dagelijks leven.
Hoe hoog is de werkdruk bij de Oisterwijkse raadsleden?
Volgens VVD Oisterwijk breekt vooral de intensieve communicatie – via social media – met inwoners veel raadsleden op. ‘Hoge werkdruk, steeds meer dossiers en raadsvergaderingen vaak tot diep in de nacht. En dat naast een fulltime baan en gezinsleven,’ aldus de partij die daarmee de belasting schetst bij hun leden. Volgens de VVD zijn er bij andere partijen in onze gemeente een aantal raadsleden wegens bovengenoemde redenen gestopt; niemand van de VVD-fractie. Onder hen zijn er die het al lang volhouden; ‘Con van Beckhoven en Ton Van de Ven zelfs meer dan 20 jaar!’ Raadslid Patrick Simons heeft ook een lange staat van dienst, maar had tussentijds een raadsperiode geen zitting in de raad.
Casper Boot van partij PRO laat weten geen uitspraken kunnen en willen doen over de personen. Wat betreft het voorkomen van overbelasting bij de leden geeft hij aan: ‘Wij hebben hele goede afspraken met elkaar over de taakverdeling. Er liggen natuurlijk wel steeds meer taken bij de gemeente, dat maakt de werkdruk (en dus kans op overbelasting) wel groter denk ik.’ Boot denkt dat hulp uit Den Haag kan bijdragen. ‘Ook voor wat betreft de vergoeding trouwens. Want hoewel we het daar in eerste instantie zéker niet voor doen, is het naar mijn idee logisch dat een hogere vergoeding er ook voor zorgt dat je er meer tijd in kan steken. Nu hebben de meeste raadsleden nog een (fulltime) baan erbij, of een eigen bedrijf waar ook minimaal 30-40 uur per week in gaat zitten.’ In grote steden als Tilburg is dat volgens Boot waarschijnlijk anders. Iets wat ook in het landelijke artikel staat vermeld, omdat daar vanwege het aantal inwoners de vergoedingen hoger zijn. Tot slot laat Boot weten dat de griffie hen ondersteunt waar dat kan, ‘daar zijn we erg blij mee’.
Raadslid Roel van den Bersselaar laat namens Partij Gemeente Belangen (PGB) weten dat er bij hen geen raads- of commissieleden zijn gestopt vanwege de hoge werkdruk. ‘De druk is bij tijden wel hoog, maar met een goede planning en samenwerking is het best te doen.’ Ook voor PGB is de landelijk vastgestelde vergoeding ‘voor niemand van ons reden geweest om het raads- en commissiewerk op te pakken’.
Raadslid Inge van Beers vormt in de Oisterwijkse raad een uitzondering, omdat zij niet gelieerd is aan een partij en als individueel raadslid deelneemt aan het raadswerk. ‘Ik voel geen overbelasting bij mijn politieke werkzaamheden. Ik zou eerder zeggen dat van het tegenovergestelde sprake is; het geeft me mega veel energie! Het is inhoudelijk leuk, de gesprekken met inwoners zijn leuk, de overleggen met collega politici zijn informatief. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.’ Van Beers geeft aan dat zij van haar raadswerk veel leert en graag haar steentje bijdraagt om de gemeente een beetje mooier te maken. Volgens Van Beers is dat meer de ‘vergoeding’, dan de financiële. ‘De financiële vergoeding die er is, draagt hooguit bij dat ik me nog extra inzet, omdat ik vind dat je dat hoort te doen.’
Uit deze reacties kunnen we opmerken dat raadsleden – veelal naast hun werk en andere bezigheden – veel tijd steken in het voorbereiden en nemen van besluiten voor de Oisterwijkse samenleving. Een vergoeding geeft niet de motivatie om met het raadswerk te beginnen, maar kan er wel voor zorgen dat raadsleden die bijvoorbeeld minder gaan werken om voor het raadswerk tijd te maken, daarmee in een gelijkwaardig inkomen kunnen voorzien. Van een structureel te hoge werkdruk bij de Oisterwijkse raadsleden zijn geen signalen bekend.
Wil je weten wie er commissie- of raadslid zijn in onze gemeente? Bekijk hier een overzicht!