Midden Brabant Advies Regio Bank

Gemeente Oisterwijk geeft voorbeeld met groen dak

Binnenkort zijn het balkon aan de voorkant van het gemeentekantoor en de twee balkons aan de achterkant groen! Daarmee is weer een stapje gezet in de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen, een van de speerpunten uit de Oisterwijkse Duurzaamheidsagenda 2018-2022.

Het nieuwe groene dak op het gemeentekantoor van Oisterwijk (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Groendaken hebben veel duurzaamheidsvoordelen. Zo verhogen ze de isolatiewaarde van het dak. In de zomer houdt de groene dakbedekking de warmte buiten en in de winter houdt het de warmte binnen. Onafhankelijk onderzoek heeft een besparing van 9 procent op het elektriciteitsverbruik voor koeling met airconditioning aangetoond. Daarnaast verlengen groendaken de levensduur van normale dakbedekking. Een bitumen dakbedekking gaat ongeveer 20 tot 25 jaar mee. Een groendak is wel zestig jaar houdbaar. Wel vergt de vegetatie enig onderhoud: controle van de waterafvoer is nodig en een spontaan opschietende boom of struik kan maar beter snel verwijderd worden.

Ook zorgt de verbeterde isolatie voor een daling van de soms hevige temperatuurschommelingen in een gebouw. Het binnenklimaat wordt daardoor een stuk beter beheersbaar met een gelijkmatiger temperatuurverloop. Ook dit scheelt energie.

Water
Tot slot dragen groendaken bij aan de biodiversiteit in de gebouwde omgeving en vormen ze een ideale waterbuffer. Ondanks dat de hemelwaterafvoer van het gemeentekantoor al aangesloten zit op de infiltratiebuffer in het park (vijver) neemt de beplanting zo’n 50 procent van de regen op en het resterende water wordt langzaam aan de infiltratievijver afgegeven. Dit voorkomt overbelasting van afvoeren. Daarbij zuiveren groendaken de lucht, bijvoorbeeld als het gaat om fijnstof.

Heb je ook interesse in een groendak of andere milieu helpende maatregel? Kijk dan eens op www.milieucentraal.nl.

DTZ logo low

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda