Het braakliggende terrein rondom het oude monumentale schoolgebouw aan de Driehoeven in Haaren, tegenover de supermarkt, wordt herbestemd met 35 woningen en 1.500 m2 commerciële ruimten.
Het college (burgemeester en wethouders) van Gemeente Oisterwijk hebben hiertoe een ontwerpbestemmingsplan opgesteld, waarbij tegelijk elders commerciële gebouwen uit hun functie worden ontheven. Van de 35 appartementen worden er 14 sociale verhuur. Elders worden 6 woningen gerealiseerd, waarvan 2 in de sociale sector.
Monument
Het voorliggende plangebied bestaat uit een deel van de ontwikkellocatie Driehoeven 25 (Driehoeven-Langeweg) van de totale ontwikkeling ‘Copal-terreinen’. Binnen deze ontwikkeling is dit de laatste uitwerking die is gelegen aan de zuidelijke rand van het centrumgebied van Haaren tegenover de Jumbo-supermarkt en de Kruidvat. Het monumentale schoolgebouw is het enige overgebleven gebouw. De locatie wordt herontwikkeld tot een woon-, winkel- en of werkgebouw. De oude school wordt functioneel en ruimtelijk geïntegreerd met de nieuwbouw maar behoudt zijn monumentale uitstraling op de prominente plek in de nieuwe ontwikkeling.
Sociaal
Het totale plan bestaat uit 35 woningen waarvan 21 koop- en 14 sociale huurappartementen, 1.500 m² aan commerciële ruimte en daarbij behorende (parkeer)voorzieningen. Hiervoor worden ook locaties met een bestemming voor commerciële voorzieningen elders in het dorp bij de planontwikkeling betrokken door de aanwezige planologisch m² aan commerciële voorzieningen ter plaatse te beëindigingen en de te verplaatsen naar de locatie Driehoeven 25. Op deze manier is er geen sprake van substantiële planologische toevoeging van m² en wordt daarnaast bijgedragen aan het streven naar een concentratie van voorzieningen. Dit maakt dat niet alleen de locatie Driehoeven 25 deel uitmaakt van het bestemmingsplan, maar dat ook de locaties Driehoeven 4, 62 en Haarendijk 8 in onderhavig bestemmingsplan zijn opgenomen.
Ruil
Deze locaties krijgen niet zozeer een nieuwe bestemming, maar de gebruiksmogelijkheden van deze locaties worden aangepast om ruimte te bieden voor het commerciële programma op de Driehoeven 25 (onderste grote oranje vlak op de kaart). Dat betekent voor de locatie Driehoeven 4 (bovenste oranje vlak op de kaart) dat de functies dienstverlening en detailhandel komen te vervallen en de bestaande planregeling voor het realiseren van 4 bovenwoningen voor deze locatie gehandhaafd blijven. Voor de locatie Driehoeven 62 (middelste oranje vlak op de kaart) is reeds een omgevingsvergunning verleend, waarbij op de verdieping de kantoorfunctie wordt omgezet naar wonen. Dit kantoor zal komen te vervallen en er worden 4 zelfstandige huurappartementen (2 in sociale segment en 2 in het middensegment) gevestigd. Het bestaande pand zal niet worden uitgebreid maar zal intern anders worden ingedeeld/gebruikt. Op de locatie Haarendijk 8 (geel op de kaart) ten opzichte van het geldende bestemmingsplan een correctie en herbestemming van detailhandel naar wonen doorgevoerd. Dat maakt mogelijk dat in het totaal 2 gestapelde woningen (een beneden- en een bovenwoning) zijn toegestaan.
Met dit plan komt er een einde aan het gapende gat tussen woonwijk en winkels. Het plan is nu ter inzage voor eventuele zienswijzen; medio 2024 wordt het aan de gemeenteraad voorgelegd.