Midden Brabant Advies Regio Bank

Einde aan lachgas in gasflessen voor consumenten door wetsvoorstel lachgasverbod*

Er komt voor consumenten een einde aan lachgas in gasflessen of grote hoeveelheden patronen. Dit komt naar voren in het voorstel voor het lachgasverbod, dat afgelopen zomer in consultatie gebracht is door minister Grapperhaus (J&V) en Staatssecretaris Blokhuis (VWS). Eind 2019 liet het kabinet weten lachgas op lijst II van de Opiumwet te willen plaatsen. Dit verbiedt het recreatief gebruik van lachgas.

Schade aan de volksgezondheid

De aanleiding voor het verbod was een risicobeoordeling waaruit bleek dat recreatief gebruik van lachgas leidt tot schade aan de volksgezondheid en de samenleving. De eigenlijke toepassingen van lachgas worden van het verbod uitgezonderd. Zo kan lachgas nog altijd gebruikt worden in de zorg, horeca en technische industrie.

Partydrug

Het gebruik van lachgas is volgens het Trimbos-instituut de laatste jaren in opkomst. Lachgas wordt meer en meer gebruikt in de privésfeer en als partydrug. Eén van de redenen waarom lachgas zo populair is, is de makkelijke verkrijgbaarheid van lachgas. Daarnaast wordt het door veel jongeren gezien als een relatief onschuldig middel. Vaak wordt lachgas gebruikt door het gas met een slagroomspuit in een ballon te spuiten en vervolgens de lucht uit de ballon in te ademen.

Het gebruik van lachgas zorgt voor een sterke, kortdurende roes. Door het tijdelijke zuurstoftekort daalt het bewustzijn en kan de gebruiker hoofdpijn krijgen of duizelig worden. Andere bekende effecten van het gebruik van lachgas zijn misselijkheid, verwardheid, tintelingen, gevoelloosheid en flauwvallen. Effecten die versterkt worden door het gebruik van alcohol en/of drugs.

Lachgas is schadelijk voor de gezondheid (Foto: Joseph Chan via Unsplash)

Negatieve gezondheidseffecten op lange termijn

Op lange termijn veroorzaakt regelmatig gebruik van lachgas concentratieproblemen, duizelingen en vermoeidheid. De effecten treden vaker op des te vaker en meer er lachgas gebruikt wordt. Daarbij blijkt lachgas zeer verslavend. “Bij zeer heftig en langdurig gebruik lopen mensen het risico op een vitamine B12 tekort”, zegt Angélica Collado, redacteur van de artikelen over vitamines op supplementguide.nl. “Dit kan zich uiten in onder andere klachten als vermoeidheid, geheugenverlies, spierkrampen, tintelingen en depressiviteit. Ook wordt een tekort gelinkt aan neurologische klachten en psychische problemen.”

Naast een verbod wordt er ook gewerkt aan een herziening van preventie- en voorlichtingsmateriaal om jongeren te beschermen tegen de risico’s van lachgas. Naast een verbod is de juiste voorlichting en preventie van groot belang.

Toepassingen voor consumenten

Voor consumenten zijn er haast geen toepassingen voor lachgas. Consumenten mogen lachgas in ampullen kopen en bezitten om hier slagroom mee op te kloppen. Er worden extra regels gesteld aan de verkoop om te voorkomen dat hier misbruik van gemaakt wordt. Zo mogen de ampullen met lachgas alleen verkocht worden aan klanten van 18 jaar of ouder, in hoeveelheden van maximaal 1 verpakking van maximaal 10 ampullen. Voor het personeel moet het aannemelijk zijn dat de ampullen gekocht worden met als doel het bereiden van voedsel. Webwinkel Bol.com stopte al in 2018 met de verkoop van lachgas. Lachgas in gasflessen wordt in alle gevallen verboden aangezien dit voor consumenten buiten alle eigenlijke toepassingen valt.

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda