Midden Brabant Advies Regio Bank

Ontbrekende controle van raad op Oisterwijks college

Wat als volksvertegenwoordigers niet controleren en ingrijpen op dat wat ze zelf in opdracht hebben gegeven? Of alleen in de media hun bezwaar uiten, maar niet in de raad? Een analyse:

Een gemeenteraad heeft niet alleen een opdrachtgevende, kaderstellende taak. Ook de controlerende taak behoort tot die van de volksvertegenwoordigers. Doet het college (burgemeester en wethouders) datgene wat aan hen is opgedragen? Zo’n opdracht kan een raadsbesluit zijn, of bijvoorbeeld een motie. Doet het college niet wat de raad hen vraagt, dan kan de raad ingrijpen.

Controle

Wethouder Dion Dankers laat bewustwordingsborden plaatsen; Myrte Hesselberth vindt dat niet voldoende. (Foto: Joris van der Pijll).

Partijen publiceren hun gedachte en standpunten via de lokale media. Dat doen ze meestal vooraf om meningen van inwoners te polsen; achteraf om aan de inwoners uitleg te geven over hun raadswerk. Zo betrekken ze de inwoners bij hun raadswerk en zorgen ze mede voor een transparante werkwijze. Maar wat als raadsleden wel de inwoners informeren, maar niet ingrijpen in de raad? Wat als ze wel hun meningen uiten over lokaal actuele onderwerpen, maar geen bijsturing geven aan het college? Dan ontbreekt feitelijk de controle op het college, en krijgen inwoners mogelijk een verkeerd beeld van hun volksvertegenwoordiger. Hiervan enkele voorbeelden:

AZC

Na de klokkenluider die aan onze redactie een voorgenomen experiment meldde kwam het onderwerp AZC opnieuw in beeld van de raad. Het experiment werd afgeblazen en na het herbezetten van lege bedden op de jeugdafdeling, stelde Con van Beckhoven (VVD) vragen in de raad. Vragen waarop hij het antwoord vooraf al wist; er volgde geen actie. Daags daarna kreeg hij informatie dat niet alle inwoners welkom zijn bij de bewonersbijeenkomsten van AZC Oisterwijk, maar Van Beckhoven geloofde het niet; ook hier geen actie. Deze week volgde CDA Oisterwijk met een statement: ‘Asielbeleid Oisterwijk verliest maatschappelijk draagvlak,’ en eist van verantwoordelijk Staatssecretaris mw. Broekers-Knol ‘dat de gemeente Oisterwijk een volwaardig gesprekspartner is voor zaken rondom het AZC en dat belanghebbende inwoners daarbij op transparante wijze worden betrokken.’ Als we Geertje Mink (CDA) vragen of ze dat ook in de raad gaat laten vastleggen, blijkt dat ze komende raadsvergadering vragen gaat stellen over de kosten van camera’s en een hek. Een onderwerp waarvan al bekend is dat Gemeente Oisterwijk dat niet hoeft te betalen. Of er een motie volgt liet Mink in het midden.

Verkeer

Wethouder Dion Dankers (PGB) bleek eerder dit jaar een unaniem aangenomen motie (opdracht) niet uit te voeren; initiatiefnemer Harrie Marsé (AB) kwam er niet op terug in de raad en weigerde uitleg te geven. De gewenste en unaniem in opdracht gegeven aanpassing van fietspaden op rotondes werd niet uitgevoerd; er volgde geen actie. Deze week kwam ook Myrte Hesselberth (PrO) met een bericht over het veilig verkeer. Ook zij ondertekende destijds het initiatief van Marsé. Zij vindt dat bewustwordingsborden bij onveilige rotondes niet de oplossing zijn. Een motie volgt niet, zo laat Hesselberth desgevraagd weten. Volgens haar is er in de raad vaak genoeg over gesproken, maar ‘in de uitvoering zien wij het niet terug.’ Precies dat is echter wat een raadslid in haar controlerende taak kan vaststellen, en met raadsteun aan een college in opdracht kan geven.

Donderdag 5 november is de laatste raadsvergadering van deze raadsperiode; de laatste kans voor de huidige raad om lopende zaken af te ronden. Niet alleen met woorden, maar dat kunnen ze ook doen met besluiten…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda