Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:
Bijna is het helemaal misgegaan met het carnaval in Haaren, de jongste dorpskernloot aan de Oisterwijkse boom. Mag er eindelijk na zoveel jaren corona weer gefeest worden en dan blijken ze daar geen kroeg meer te hebben. Althans volgens het bericht dat ik zag. Of het echt zo erg is, weet ik niet. De kwestie vind ik net niet dringend genoeg om pilshoogte te gaan nemen. Bovendien drink ik zelf niet, dus ze zien mij aankomen daar.
Uiteindelijk is de zaak kennelijk opgelost door het dorpshuis aan te wijzen als kroeg van dienst. Wij Oisterwijkers zijn niet voor één gat te vangen. Is er geen kroeg, dan verzinnen wij er wel eentje voor die paar dagen. Een ‘eigen volk eerst kroeg’, want de andere onderdelen van de gemeente hebben zelf geen gebrek aan plaatsen om te tanken. Over de broodnodige integratie moet na carnaval maar een keer worden gesproken. Dan kan meteen dat punt van die ontbrekende dorpspomp met bierfunctie worden meegenomen. Het steekt de bevolking van Haaren namelijk behoorlijk, dat zij wat dat betreft aan de achterste mem hangen. Dat neem ik tenminste aan. Het zou mij in elk geval behoorlijk ergeren.
Wat de Haarense jongeren weer wel mogen van het gemeentebestuur, is op een open vrachtauto gaan staan en met heel veel lawaai door Oisterwijk rijden. Er lagen adviezen om dat deze keer te verbieden, maar daardoor heeft het gemeentebestuur van mijn woonplaats zich nog nooit laten weerhouden voor een verkeerde richting te kiezen. Nog altijd wordt stug volgehouden dat de levensgevaarlijke rotondes bij mij om de hoek voor wat betreft verkeersveiligheid als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van Nederland. Over het puntje dat automobilisten de fietsers niet zien aankomen, moeten wij het maar niet hebben. Tenslotte is het ook weer niet zo erg, dat het elke keer eindigt in een ambulance.
Misschien was dat ook de overweging toen besloten moest worden over de met hossende jongeren volgestouwde vrachtwagens tijdens carnaval. Het hoeft niet altijd verkeerd af te lopen. En als de jongeren beloven het vervoermiddel niet te gebruiken om ermee naar kroegen in andere delen van Oisterwijk te rijden, valt het risico helemaal mee. Veel plezier met de afgegeven vergunning en tot volgende keer maar weer.
Op dit punt scheiden zich de wegen van mij en van het gemeentebestuur. Ik zou namelijk niet weten waar jongeren met carnaval anders een vrachtwagen voor nodig hebben dan om zich te verplaatsen van de ene kroeg naar de volgende. Ik mag toch wel aannemen, dat het niet de bedoeling is om het ding alleen te gebruiken voor de optocht en verder deugdzaam aan te wenden voor het opruimen van zwerfafval?
Of zijn jongeren in de coronajaren fundamenteel veranderd? Er werd toen ook luidruchtig rondgereden, alleen zonder duidelijk doel. Op het bereiken van de kennelijke staat had het geen invloed, maar zelfs in die toestand hadden de passagiers door dat er iets niet klopte aan de setting. Deze keer laten ze dat niet opnieuw gebeuren. De door het gemeentebestuur afgedwongen belofte wordt hoogstens voor de vorm nagekomen door het schallende voertuig niet precies voor de deur van een kroeg te parkeren, maar twintig meter verderop. Om de goede wil te tonen, zal ik maar zeggen. Oisterwijkse jongeren vallen best mee als je ze vergelijkt met jongeren uit andere delen van het land.
Roland Smulders
[box style=”info”]Facebookpagina van Roland Smulders[/box]