Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:
Een tip om je kantoor ‘netjes en schoon’ te houden: ruim regelmatig op. Het is een bericht dat ik zag op de website van het venster op mijn woonplaats Oisterwijk. Een serieus bericht, want iemand heeft betaald in de hoop enkele plaatsgenoten van mij te overtuigen. Wie er zelf niet in slaagt orde te scheppen in de chaos, kan een beroep doen op de betaalde diensten van een professionele opruimer. Het venijn van dit soort mededelingen zit meestal in de staart.
Zelf heb ik ook een kantoortje. Omdat ik me prettiger in de woonkamer voel – muziek, dichter in de buurt van het koffiezetapparaat – is het vooral in gebruik om dingen ‘zolang’ te stallen. De zolder is vol, dan kan zoiets gebeuren. Er heerst enige wanorde. Ik weet bij benadering nog wat er aanwezig zou moeten zijn, maar het vinden van een specifieke brief of document kost steeds meer moeite. Soms erger ik me aan mijn eigen zwakheid. ‘Nu ga je opruimen’, zeg ik dan streng tegen mezelf. Veel verder kom ik niet. Alsof de duivel ermee speelt, zijn er uitgerekend dan allerlei dingen die meer prioriteit hebben. Tegen de tijd dat ik daarmee klaar ben, is het heilige vuur gedoofd en vind ik de rest van het huis nog ruim genoeg voor mij.
Vanaf 2028 heb ik geen excuus meer voor het gemakzuchtig uit de weg gaan van het afvalprobleem. Mijn woonplaats gaat de verouderde milieustraten inruilen voor een ‘circulair centrum’ in het nabijgelegen Berkel-Enschot, onderdeel van buurgemeente Tilburg. Ik kan er niet alleen terecht met mijn rommel, maar ook met mijn bruikbare spullen die ik een tweede leven gun. Ze waren me tot dusver niet opgevallen, maar dat komt juist, omdat ik het potentieel van mijn bezittingen nooit op waarde heb willen schatten. Oisterwijk heeft wel meerdere kringloopwinkels, maar iets in mij wist kennelijk dat het de moeite loonde nog even de boot af te houden. Een circulair centrum: nu begint het ergens op te lijken.
Kritische geesten staan meteen klaar met een hard oordeel als het nieuws naar buiten komt. Na het buitenzwembad heeft Oisterwijk binnenkort dus ook geen milieustraat meer. De vraag komt openlijk op tafel of er door het gemeentebestuur wordt gekoerst in de richting van een gemeentelijke herindeling in het zo goede Brabantse land. Probeer het maar eens tegen te houden, zou ik zeggen
Voordeel is in dat geval wel, dat Oisterwijk niet alleen meer hoeft in te leveren. Berkel-Enschot kwam ook bij Tilburg en daar krijgen de inwoners nu mooi een heus circulair centrum met alles erop en eraan. Misschien wordt het tijd na te gaan denken over de bijdrage die we als Oisterwijk aan de vooruitgang kunnen leveren? We zijn redelijk ervaren als het gaat om het opvangen van toeristen en andere mensen met een opvangbehoefte. Als wij nu eens dat onderdeel verder uitrollen, dan kunnen andere delen van Tilburg zich richten op de terreinen waar zij goed in zijn. Het is natuurlijk nog slechts een globaal idee dat nadere uitwerking behoeft waar het de verdeling van het zoet en het zuur betreft. Niet dat ik straks op weg naar het circulaire centrum voor mijn leven moet rennen om uit handen te blijven van hevig verontwaardigde plaatsgenoten.