Afgelopen week verzorgde ANWB Streetwise een praktisch verkeerseducatieprogramma bij basisschool De Groene Parel in Oisterwijk. De ANWB heeft via ANWB Streetwise activiteiten ontwikkeld die aandacht besteden aan alle onderdelen van verkeersveiligheid. Van jongs af aan kilometers maken, kinderen handvatten geven en vaardigheden laten ontwikkelen op een leuke en makkelijke manier.
Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektrische rijlesauto´s, zebrapaden, verkeerslichten en een fietsparcours werd de praktijk zo veel mogelijk nagebootst. Daarnaast werd er aandacht besteed aan afleiding in het verkeer door smartphone gebruik. Leerlingen werden bewust gemaakt van eigen (gevaarlijk) verkeersgedrag. Ook werd er verteld hoe kinderen veilig kunnen fietsen met een fietshelm.
Voor elke groep was er een eigen verkeersprogramma:
● Toet toet (groep 1 en 2): Een speelse introductie op gevaarherkenning, herkennen van verkeersgeluiden, het belang van veilig fietsen met fietshelm, veilig oversteken, gebruik van de autogordel en een autostoeltje.
● Blik en klik (groep 3 en 4): Het gebruik van de fietshelm. Fietsen van een parcours met de fietshelm. Verdere behandeling van gevaarherkenning, veilig oversteken en het veilig meerijden in de auto.
● Hallo auto (groep 5 en 6): Afleiding in het verkeer maakt deel uit van deze les, evenals bewustwording van elektrisch (stil) verkeer. Kinderen nemen plaats op de bijrijdersstoel van een lesauto en mogen zelf remmen om de reactietijd, de remweg en het effect van het dragen van de autogordel bij een noodstop te ervaren.
● Trapvaardig (groep 7 en 8): Afleiding in het verkeer. Mobiel telefoon gebruik. Bewustwording van eigen (gevaarlijk) verkeersgedrag. Een positieve gedragsverandering op gevaarherkenning,
fietsvaardigheden en fietsbeheersing middels een uitdagend fietsparcours.
Aandachtig en vol enthousiasme werd er door de leerlingen deelgenomen aan de Streetwise-lessen. Daarbij was er deze week ook een fietsverlichtingscontrole. Bijna alle fietsers (95%) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. In het donker en bij slecht zicht is het dan ook verplicht verlichting te voeren. Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar vaste fietsverlichting heeft veel voordelen.
De kinderen van de groepen 5 t/m 8 kwamen op de fiets naar school waar leerkrachten en ouders controleerden op goede fietsverlichting. VVN afd. Oisterwijk leverde de controlekaartjes en felgekleurde sleutelhangers. Op een enkele uitzondering na hadden alle leerlingen een fiets met goede fietsverlichting.