Dinsdag 18 juni werd bij het Alzheimercafé gesproken over wat dementie is en de diverse soorten daarvan.
Gastspreker was Ans Mulders. Ans is specialist ouderengeneeskunde bij Thebe en heeft informatie gegeven over wat dementie is en de meest voorkomende soorten dementie. Wat is normaal in een verouderingsproces en wanneer spreek je van dementie? De eerste verschijnselen van dementie zijn meestal subtiele gedragsveranderingen. Er is iets meer aan de hand als geheugen- en of gedragsproblemen met grote regelmatig optreden en het dagelijks leven gaan beïnvloeden. Belangrijk is om tijdig naar de huisarts te gaan zodat er een diagnose kan worden gesteld. De huisarts kan middels testen en gesprekken de diagnose dementie stellen en vervolgens aangeven waar en hoe de juiste hulp en zorg verkregen kan worden. O.a. middels het inzetten van een casemanager dementie die de persoon met dementie en de naasten in het hele zorgtraject kan ondersteunen.
Ans benoemt ook MCI (Mild Cognitive Impairment) een lichte cognitieve achteruitgang die niet voldoet aan de diagnose dementie. Het kan een vroege fase van ziekte van Alzheimer zijn. Mensen hebben dan problemen met denken en onthouden. Deze diagnose wordt gesteld door een medisch specialist.
De meest voorkomende soorten dementie zijn:
• ziekte van Alzheimer. Deze vorm wordt veroorzaakt door ophopingen van eiwitten in de zenuwcellen in de hersenen. Dit is de meest voorkomende vorm van dementie. Kenmerken zijn geheugenverlies, taalproblemen en desoriëntatie.
• vasculaire dementie. Deze vorm wordt veroorzaakt door problemen met de bloedtoevoer naar de hersenen, vaak als gevolg van beroertes of kleine herseninfarcten. Symptomen kunnen plotseling optreden en variëren afhankelijk van het getroffen hersengebied.
• Lewy body dementie. Deze vorm wordt veroorzaakt door abnormale ophopingen van eiwit in de hersencellen. Symptomen zijn onder meer visuele hallucinaties, wisselende aandacht en alertheid en motorische problemen vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson.
• Frontotemporale dementie. Symptomen zijn veranderingen van persoonlijkheid en gedrag, taalproblemen en verlies van empathie. Het komt vaak voor op jongere leeftijd (40-65 jaar).
• Ziekte van Parkinson met dementie. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen later in hun ziekteproces ook dementie ontwikkelen. Kenmerkend zijn motorische symptomen, zoals tremor en cognitieve achteruitgang.
Ans Mulders benadrukt dat dementie een ziekte is waar we in de toekomst nog veel meer mee te maken zullen krijgen en waar we als samenleving mee moeten leren omgaan
– op een open en respectvolle manier, neem mensen serieus
– met volle aandacht, geduld en begrip,
– door mee te bewegen / afleiden/
– met humor.
Dementie is – nog – niet te genezen. Medicatie kan de symptomen verminderen maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Medicatie kan ook vervelende bijwerkingen geven. Er vindt wereldwijd veel onderzoek plaats en de verwachting is dat in de (nabije) toekomst een medicijn wordt gevonden dat dementie kan genezen. Tot dat moment moeten we er met z’n allen alles aan doen om onze samenleving dementie-vriendelijker te maken.
Eerstvolgende Alzheimercafé
In juli is er geen bijeenkomst. De volgende Alzheimercafé bijeenkomst staat gepland op dinsdag 20 augustus. Het thema is dan: Mensen met dementie in het verkeer
Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen wat de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die de aanwezigen elkaar geven is van zeer grote waarde, en de aanwezigen gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis.
Inloop vanaf 19.30 uur. Duur programma van 20.00 – 22.00 uur. Locatie De Coppele, Prunusstraat 69, Oisterwijk. Aanmelden is niet nodig.