De laatste bijeenkomst werd gesproken over het belang van voeding bij dementie. Gastspreker was Maria Bok, diëtist.
Maria heeft verteld over de veranderingen die optreden bij het ouder worden, over gezonde voeding voor ouderen, ondervoeding en de gevolgen, en dementie en voeding. Bij het ouder worden treden een aantal veranderingen, waaronder o.a.
– de smaak- en geurzintuigen werken minder,
– de eetlust neemt af, het gevoel van verzadigd zijn wordt eerder bereikt,
– ademen gaat moeilijker, de luchtwegen worden minder elastisch,
– de botdichtheid neemt af, gewrichten worden minder soepel,
– het geheugen neemt af, de vergeetachtigheid kan toenemen.
Het is daarom van groot belang om gezonde voeding te eten en extra vitamine D. Bij het Kenniscentrum Ondervoeding kan de schijf van 5 voor vrouwen en mannen worden bekeken.
Tevens bestaat het gevaar van ondervoeding. Dit kan ontstaan wanneer er een tekort is aan voedingsstoffen, doordat iemand minder eet en drinkt dan het lichaam nodig heeft. Of doordat er bij ziekte een verhoogde behoefte is aan bepaalde voedingsstoffen. Het gevolg is een negatief effect op de gezondheid. Ondervoeding komt vaker voor bij het oplopen van de leeftijd. Gevolgen van ondervoeding zijn afname van conditie en spierkracht en hogere kans op ziekenhuisopname, inzet zorg thuis, vallen en sterfte.
Adviezen bij risico op ondervoeding.
– Gebruik 3 hoofdmaaltijden en 3-4 tussen maaltijden
– Kies voor volle en eiwitrijke voedingsmiddelen
– Neem op brood royaal boter en royaal hartig broodbeleg
– Bereid de warme maaltijd met extra boter, olie of room,
– Neem tussendoor een cracker/beschuit met boter en hartig beleg
Uiteraard is het belangrijk om te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging!
Ondervoeding is een risico voor mensen met dementie. Zij kunnen vergeten te eten, eten heel langzaam of hebben moeite met kauwen en slikken. Ze kunnen moeite hebben met het bepalen van de temperatuur van het eten, hebben veel aansporing nodig om te eten, zij ervaren geen hongergevoel. Of zijn juist onverzadigbaar. Het kan ook zijn dat er geen herkenning meer is van eten, drinken en bestek. Ook een verstoord dag/nachtritme kan verstoring opleveren.
Maria gaf een aantal tips die het eten voor mensen met dementie kunnen vergemakkelijken. O.a.
– Een goede zithouding
– Eventueel aangepast bestek of beker
– Meerdere kleine maaltijden over de dag, eventueel “fingerfood” (gerechten die met de handen te pakken zijn)
– Eet altijd samen (voorbeeldfunctie); let op de temperatuur van het eten
– Stimuleer zintuigen met geluiden en luchtjes uit de keuken
– Gebruik herkenbaar servies en tafelkleden, vermijd drukke patronen
– Zorg voor kleurrijk eten, voldoende licht en een neutraal bord
– Maak de maaltijd makkelijk, eventueel “prakken”
– Serveer van voren en geef kleine porties; zorg voor kleurcontrast op het bord
– Houd oogcontact als je helpt met het eten.
Ook helpt het dat er zo weinig mogelijk prikkels zijn in de omgeving van de eetruimte.
De avond werd afgesloten met de constatering dat we dementie helaas niet kunnen voorkomen met voeding. Hier wordt wel veel onderzoek naar gedaan.
Juridische aspecten
De volgende Alzheimer Café bijeenkomst staat gepland op dinsdag 21 november. Het thema is dan Juridische aspecten rondom dementie.
Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen wat de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die de aanwezigen elkaar geven is van zeer grote waarde, en de aanwezigen gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis.
Inloop vanaf 19.30 uur. Duur programma van 20.00 – 22.00 uur. Locatie De Coppele, Prunusstraat 69, Oisterwijk. Aanmelden is niet nodig.