Omdat de gemeente te laat was met reageren, kreeg de eigenaar van Haarendael ‘van rechtswege’Â ofwel vanzelf toestemming arbeidsmigranten te huisvesten.
Daarop heeft de gemeente omwonenden en andere belanghebbenden opgeroepen waar van toepassing bezwaar te maken. Dat bezwaar werd door de gemeente gegrond verklaard, waarmee de vergunning zou komen te vervallen. De rechter dacht daar anders over. Die oordeelde dat de gemeente onvoldoende onderzoek had gedaan naar alle van belang zijnde omstandigheden. De arbeidsmigranten mochten blijven.
Beperkt
Burgemeester en wethouders hebben nu een nieuw besluit genomen, waarin naar eigen zeggen wel ‘alle belangen en omstandigheden zijn betrokken. Het college heeft een vergunning verleend voor het huisvesten van maximaal 242 arbeidsmigranten in de bestaande gebouwen voor een periode van maximaal vier jaar. Door het verbinden van voorschriften aan de vergunning hoeft voor onevenredige overlast voor de omgeving niet te worden gevreesd. Daarnaast wordt de geldigheid van de vergunning beperkt tot maximaal 4 jaar.’
Uiteraard kan tegen dit besluit opnieuw bezwaar volgen, en eventueel een beroep bij de rechter. Waar de arbeidsmigranten naartoe moeten na verloop van de vier jaar, is niet bekend. Veel van de arbeidsmigranten die in Oisterwijk verblijven, onder andere ook op diverse campings, werken in Boxtel.