Hypotheek advies Oisterwijk Midden Brabant Advies Oisterwijk
maandag, 25 november, 2024
Hypotheek advies Oisterwijk
Midden Brabant Advies Oisterwijk

Broedseizoen begonnen in Oisterwijkse natuur


Care Inn

Het broedseizoen is weer begonnen. De natuur is de komende maanden één grote kraamkamer. Natuurmonumenten roept op: Welkom, maar niet verstoren!

De paddentrek is al op gang gekomen en ook de meeste vogels maken zich nu op voor hun broedseizoen. Natuurbeheerders passen daar hun werkzaamheden op aan, maar ook als bezoeker kun je rekening houden met de dieren die in dit seizoen extra kwetsbaar zijn. Minder verstoring betekent minder stress en dat is goed voor het broedsucces. Daar wil je toch graag aan meewerken!

Kraamkamer
Met ieder bezoek aan de natuur betreed je het leefgebied van dieren en heb je invloed op hun welzijn. In de kraamtijd is die invloed veel groter, want dieren zijn dan gevoeliger voor stress. Omdat de Nederlander in de lente weer massaal de natuur in trekt, vestigen Natuurmonumenten en andere terreinbeheerders de aandacht nog eens op de toegangsregels, want daarmee kan verstoring al voor een groot deel voorkomen worden. “Bezoekers zijn welkom in de kraamkamer, maar wij vragen dat wel met respect voor de dieren te doen”, vertelt boswachter Irma de Potter van Natuurmonumenten. “Bezoek het gebied alleen voor zonsondergang, blijf op de paden, houd de hond aan de lijn (tenzij anders aangegeven) en laat geen afval achter”.

Blijf op de paden
Door op de paden te blijven geven we dieren al veel rust. Het schept duidelijkheid waar voor de dieren de ‘veilige’ plekken zijn. “Het gaat mis als bezoekers zich onvoorspelbaar gedragen en van de paden af gaan” aldus de boswachter. “Wij zien in natuurgebieden, zoals de Loonse en Drunense Duinen, dat de natuur wel meer onder druk komt te staan door de grote aantallen bezoekers, die het liefst allemaal op zondag de natuur in trekken”.

Heidevogels

Reekalfjes zijn niet hulpeloos. Raak ze niet aan.

Vooral heidevogels zijn extra gevoelig voor verstoring. Tijdens het paren, broeden en het grootbrengen van de jongen is rust heel belangrijk. “Ga dus niet door de heide struinen en houd ook je hond op het pad. Een nachtzwaluw of veldleeuwerik die van zijn nest wordt verjaagd, kan zoveel stress ervaren dat zij niet meer terugkeert of pas veel te laat, waardoor de eieren te veel afkoelen. Door goede camouflage zijn deze grondnesten nauwelijks te zien en worden ze makkelijk vertrapt. Dat betekent weer een heel nest jonge vogels minder”.

Reekalfjes
Wat later in de lente worden er weer reekalfjes geboren. Ze zijn geurloos en liggen stil in het grasland of tussen het kreupelhout te wachten tot moeder hen weer komt voeden. “Loslopende honden en bezoekers die op een reekalf stuiten, vormen al gauw een gevaar, omdat ze het vaak aanraken” aldus de Potter. “De geur die je dan afgeeft kan voor het ree al reden zijn om haar jong te verstoten”.

Werkzaamheden
Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli. In die periode blijft de natuur open, maar vragen we om het huis van de dieren en planten met respect te betreden. De boswachters van Natuurmonumenten en andere natuurorganisaties houden hier ook rekening mee door bepaalde werkzaamheden in het bos, de heide en graslanden uit te stellen of met extra voorzorgsmaatregelen uit te voeren.

Test je kennis over het broedseizoen! Wat weet jij over het broedseizoen en hoe jij de natuur kunt helpen? Test nu je kennis en doe mee aan de broedquiz! Ahaslides.com/broedquiz


Scroll, swipe, klik en lees meer!


brandprevent

lelieveld

Vakgarage


glascentrale
Gerelateerd nieuws
Laatste nieuws