Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:
Sinds voor de eigen toekomst strijdende jongeren begonnen zijn zich aan cultureel erfgoed en talkshowtafels vast te lijmen, houd ik toch wel mijn hart vast voor wat mijn woonplaats Oisterwijk nog te wachten staat op dat gebied. Nu mag het gevaar dan wel beperkt zijn, komende zomer staan er misschien weer kunstwerken in het centrum en probeer maar eens een onderscheid te maken tussen de jongeren die er wel en jongeren die er niks bij te zoeken hebben. Kunstenaars verzinnen wel meer rare dingen. Het is hoogstens verdacht te noemen dat de kunstenaars allemaal op hetzelfde moment besloten een jongere tot onderdeel van het geheel te maken. Je moet als dorpshandhaver maar net genoeg verstand hebben van kunst om te weten dat zo’n blaag bezig is je op een ongelooflijke manier op de hak te nemen.
In eerste instantie was ik met de rest van het land verontwaardigd vanwege de aanval op weerloze meesterwerken. Later moest ik toegeven dat de jongeren waarschijnlijk gelijk hebben. De toekomst kan de gemiddelde achterban van onze premier geen lor schelen. In het buitenland mag hij de principiële staatsman uithangen, dichter bij huis is het toch vooral zijn taak voor de achterban vervelende initiatieven in de kiem te smoren met het soort plaksel waarvoor de jongeren van nu bij wijze van spreken een moord zouden doen. Hij gaat bij bezorgde burgers langs om ze persoonlijk onder de tafel te leuteren en als dat gevaarlijk dreigt te worden, stuurt hij zijn voorloper Johan langs om alvast de ergste kreukels glad te strijken. We weten allemaal dat het zo is, dus waarom nog langer volhouden dat de kaarten anders op tafel liggen.
Nederland is een merkwaardig land. Gooi een dranghek naar de politie en je hoeft in de meeste gevallen niet eens je naam op te geven. Haal hetzelfde geintje uit met soep en een kunstwerk en je bent de eerste weken niet thuis. Het heeft ermee te maken dat een ordehandhaver, hoe dienstbaar en oplettend ook, gemakkelijker en zeker goedkoper te vervangen is dan een meesterwerk. Voor de achterban van de premier telt dat argument zwaar. Ik ken geen enkele VVD’er die tachtig miljoen wil lappen voor een agent aan de muur. Doe er een lijst omheen en alles blijkt mogelijk. Er wordt nog net niet gezegd dat de jongeren de soep voortaan maar aan een agent moeten geven. Ik durf te zeggen dat de gedachte best eens zal zijn opgekomen bij een of andere cultuurminnaar.
De jongeren die nu door alle praatprogramma’s de studie worden binnengetrokken, hebben het volste recht voor hun belangen te strijden. Ze moeten echter niet doen alsof ze dat plakidee zelf hebben verzonnen. Ik schreef vroeger al een column over jongeren die ernstig betreurden dat ze op het idee waren gekomen zich aan een Londense dubbeldekker vast te lijmen. Goed gejat blijft beter dan slecht verzonnen, maar die jongeren aan de muur van het Mauritshuis en op de talkshowtafel van Beau hadden wel op het T-shirt moeten zetten dat ze voor wat het idee betreft schatplichtig waren aan de eerdere generatie.
Misschien maak ik mij nog het meest zorgen over een met jongeren volgeplakte toeristentrein die door Oisterwijk scheurt en af en toe een stoeprand en het middenstuk van een rotonde meeneemt. Zoiets lijkt leuk, maar levert mijn woonplaats op de langere termijn alleen een slechte naam op.
Roland Smulders
[box style=”info”]Facebookpagina van Roland Smulders[/box]