Midden Brabant Advies Regio Bank

Te weinig brandweerlieden in Moergestel

Plotseling blijkt; bij een incident in Moergestel wordt niet de brandweer van Moergestel, maar die van Tilburg opgeroepen. Het komt vaker voor.

De brandweer aanwezig bij een gaslek in Moergestel (Foto: Toby de Kort)

Normaal is dat buurgemeenten elkaar helpen in het geval er meerdere incidenten tegelijk zijn, of als bijvoorbeeld een brand dermate groot is dat er meerdere brandweerkorpsen ingezet moeten worden. In dergelijke situaties worden de oproepen naar meerdere kazernes in omliggende gemeenten uitgezet, waarbij ook gezorgd wordt dat er in de andere plaatsen nog voldoende brandweerlieden zijn voor andere gebeurtenissen.

In Moergestel echter komt het ook voor dat de brandweer van Oisterwijk of Tilburg direct ingezet wordt. Er zijn op zo’n moment, met name doordeweekse dagen, onvoldoende vrijwilligers beschikbaar om de brandweerwagens van Moergestel voldoende te bemensen. De vraag is of dit zorgt voor vertraging of onvoldoende capaciteit in de hulpverlening.

Burgemeester

Namens burgemeester Hans Janssen, verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in onze gemeente, wordt deze vraag beantwoord door Marieke van Wijk van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant: ‘We herkennen het beeld dat het voldoende aantal vrijwilligers gedurende kantooruren op sommige brandweerposten onder druk staat. Dit geldt helaas ook voor de post Moergestel. De paraatheid van vrijwilligersposten is een landelijk probleem.’ Volgens Van Wijk zit de oorzaak in het feit dat men voor werk steeds vaker verder van huis werkt, ‘en dat een vrijwilliger dus niet meer binnen de wettelijke opkomsttijd van 6 minuten op de kazerne kan zijn.’ Ook accepteren niet alle werkgevers dat vrijwillige brandweerlieden elk moment opgeroepen kunnen worden. Tot slot denkt Van Wijk ook dat het vinden en behouden van vrijwilligers in het algemeen tegenwoordig steeds lastiger wordt. Duidelijk mag zijn dat de mensen die in het holst van de nacht voor ons branden blussen en slachtoffers uit auto’s bevrijden, zeer betrokken zijn bij hun dorp en er met elkaar alles aan doen zo goed mogelijk op sterkte te blijven.

Opkomsttijd

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft een aantal maatregelen getroffen om de tekorten tijdens kantooruren zo veel mogelijk te voorkomen: ‘Onze vrijwilligers zijn voorzien van slimme pagers. Hierop kunnen zij hun beschikbaarheid opgeven waardoor wij de paraatheid van onze posten goed in beeld hebben en daar tijdig op kunnen anticiperen. Door deze pager in te zetten wordt tijd gewonnen.’ Uiteraard zorgt het gemis aan brandweerlieden in Moergestel voor vertraging, maar volgens Van Wijk zijn er voldoende brandweerposten in de buurt gestationeerd, waardoor met de inzet van buurgemeenten de wettelijke opkomsttijden behaald kunnen worden. ‘In geval van Oisterwijk en Moergestel zijn dat de posten Udenhout, Berkel Enschot en natuurlijk de beroepspost Tilburg.’

Het mag duidelijk zijn, dat mannen en vrouwen die naast hun gewone baan iets willen en kunnen betekenen voor de eigen gemeenschap, zich mogen melden. Er is voor hen een opleiding en vergoeding.  Kijk op Brandweer.nl

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda