Midden Brabant Advies Regio Bank

Buurtonderzoek Noenes in Haaren veroorzaakt stijgende verbazing in Oisterwijkse politiek

Afgelopen week werd recreatiegebied De Noenes in Haaren plotseling bezocht door een groep ambtenaren, handhavers en politie.

Het Brabants Dagblad kopte met ‘Buurtrazia’, zo hadden bewoners het onaangekondigde controlebezoek ervaren, maar daar was volgens de gemeente geen sprake van. De gemeente had inzage willen hebben in het huidige gebruik, en de status van de bebouwing in het gebied. Het doel zou zijn in kaart te brengen wat er nu is, en hoe het gebruikt wordt, in voorbereiding op uitwerking van planologische plannen. Ook zou er gekeken zijn naar het gebruik in recreatieve aard, versus vaste bewoning. Voor een deel is dat laatste in de vakantiewoningen gedoogd; voor een deel niet.

Politie

Burgemeester Hans Janssen (rechts) in gesprek met bewoners van De Noenes, een eerdere kennismaking bij de komst van Haaren bij Oisterwijk  (Foto: Oisterwijk in Beeld).

Jan van Ginneken en Sharon Kroon-Peters, raadsleden van D66 Oisterwijk, hebben het volgens eigen zeggen ‘met belangstelling en stijgende verbazing’ gelezen. ‘De controle heeft tot grote onrust en verontwaardiging geleid bij de bewoners.’ Vraagtekens stelt de partij bij het onaangekondigde, de uitvoering in het donker, dat met vijf personen uit te voeren, en met name ook BOA’s en politie, ‘uitgerust met wapens en traangas’ voegt de partij toe. Voor een planologische schouw, die volgens de gemeente niet bedoeld was als handhaving, vraagt de partij zich af of dit proportioneel is. Tot slot viel het de raadsleden op dat niet alle personen en woningen gecontroleerd zijn.

Het mag duidelijk zijn, en dat bevestigen beide raadsleden nogmaals, dat ‘het vertrouwen tussen bewoners van de Noenes en gemeente Oisterwijk fors is beschadigd. Dit terwijl er de afgelopen periode juist met succes was geïnvesteerd in de relatie tussen partijen.’ De partij stelt in de formele raadsvragen aan het college (burgemeester en wethouders) de vraag: ‘Hoe gaat het college dit herstellen?’

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda