Midden Brabant Advies Regio Bank

Verdeeldheid en dreigementen over opvang vluchtelingen in noodopvang Oisterwijk

Vanaf maandag 25 oktober worden tijdelijk circa 100 vluchtelingen opgevangen op vakantiepark de Reebok in Oisterwijk. Het gaat om 27 gezinnen die gehuisvest worden in leegstaande vakantiehuisjes. De opvang duurt maximaal vier weken.

Op het bericht hierover van afgelopen maandag (klik hier), is verdeeld gereageerd. De noodopvang is nodig vanwege de al maanden bekende en verwachte opvangproblematiek in Ter Apel, en de rest van Nederland. Ook AZC Oisterwijk zit vol; mede vanwege toegenomen instroom én vanwege de woningnood waardoor uitstroom van vergunninghouders stagneert.

Omwonenden

Bussen komen aan in Oisterwijk (Foto: Toby de Kort).

Maandagavond was er een omwonendenoverleg met onder andere het COA en burgemeester Hans Janssen. Dit omwonendenoverleg was reeds periodiek gepland voor de bewoners rondom het AZC. Deze ontmoeting zou volgens de berichtgeving van de gemeente ook gebruikt worden voor informatie en overleg over de noodopvang bij de Reebok. De omwonenden van deze noodopvang waren echter niet uitgenodigd. Dit volgt later alsnog; nog onbekend is wanneer. In de tussentijd kunnen inwoners met vragen terecht bij de gemeente via 013-5291311 of kijk op www.oisterwijk.nl/opvangvluchtelingen.

De camping is afgeschermd met hekken en bewaking (Foto: Toby de Kort).

Aankomst

Halfweg de maandagavond zijn bussen met asielzoekers aangekomen in de noodopvang in Oisterwijk. Gezinnen met kinderen, regenjasjes aan, hun koffers aan de hand, zichtbaar moe van de reis, wachten in een rij bij binnenkomst. In het donker konden ze naar hun tijdelijke verblijf. (zie ook film onder). De camping werd afgeschermd met hekken en bewaking. Bewoners mogen vrij naar buiten; pers en nieuwsgierigen mogen niet naar binnen. De gemeente zorgt voor toezicht en heeft 24 uur medewerkers aanwezig voor het verlenen van zorg en veiligheid. Ook gaat de gemeente kijken of er activiteiten georganiseerd kunnen worden voor de tijdelijke bewoners.

Reacties

Reacties volgden maandag in alle uitersten. Er zijn inwoners die het meer dan logisch vinden dat deze mensen worden opgevangen en een humane verblijfplek krijgen. Er zijn er ook die dit handelen van de gemeente verafschuwen, tot en met het uiten van verwensingen en dreigementen richting asielzoekers en de burgemeester. Opvallend veel reacties betreffen het door de gemeente wegsturen van inwoners van campings die daar vanwege woningnood wonen; ook gaat het veel over de lange wachttijden voor sociale huurwoningen, die in relatie worden gelegd met de opvang en huisvesting van vluchtelingen. Positief zijn de reacties van mensen die graag een helpende hand uitsteken.

Politiek

Gezinnen met kinderen en koffers in de rij voor binnenkomst (Foto: Jack Brekelmans).

De gemeenteraad is akkoord; de burgemeester heeft hierover contact gehad met de fractievoorzitters. Vanuit de politiek werd daarna onder andere gereageerd door de VVD: ‘Deze crisissituatie heeft de VVD geen andere keuze gelaten, dan nu in te stemmen met humane opvang. Wel zullen we strikt toezien op handhaving van de aangegeven termijn van 4 weken. Het optreden en handelen van het COA in dit dossier, is wat de VVD betreft medebepalend voor onze afweging later dit jaar om het bestuursakkoord te verlengen.’ De vraag in de politiek zal waarschijnlijk zijn, wat er afgelopen maanden is gedaan om deze situatie te voorkomen, en hoe de asielinstroom en huisvesting komende periode geregeld kan gaan worden. Guy de Kort van PRO heeft ook dergelijke vraagtekens, maar was duidelijk tevreden over deze acute inzet door Oisterwijk: ‘Voor nu in ieder geval voor 100 mensen een bed!’ En D66 Oisterwijk ‘laat iedereen vrij, maar niemand vallen! Vandaar dat we ermee hebben ingestemd.’

Meer berichten over het AZC en de opvang van asielzoekers leest u op onze themapagina AZC (klik hier).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda