Midden Brabant Advies Regio Bank

Huisuitzetting bij Kerkstraat Haaren nog geen gelopen race

Huurders kregen een brief, maar zonder tussenkomst van een rechter is het opzeggen van de huur niet zomaar mogelijk, aldus juridisch advies hierover.

Een goedgekeurd bouwplan of aanpassing van het bestemmingsplan is er zover bekend voor de locatie Kerkstraat 18 nog niet. Huurders kregen wel een formele aanzegging om per 31 december het pand te verlaten (klik hier). Renovatie en nieuwbouw is de bedoeling. Echter, de bescherming van particuliere huurders voor de woonruimte gaat in Nederland verder dan het belang van de verhuurder.

Op straat
In de wandelgangen zou er door de eigenaar/ verhuurder gesproken zijn over het aan de huidige bewoners beschikbaar stellen van tijdelijke woonruimte. Ook zouden deze bewoners na de bouw/ renovatie het recht krijgen om terug te komen. In de formele huuropzegging is daarvan echter geen sprake; voor de huurders komt het schrijven neer op ‘op straat’. Bij de huurders die afgelopen week een opzegbrief hebben ontvangen, is nog niets bekend. Niet zeker of, en niet bekend welke woning ze krijgen, wanneer en wat die gaat kosten. De bouwplannen zijn bij de huidige huurders ook nog niet bekend. De verhuurder heeft die informatie desgevraagd nog niet gegeven.

Rechten
Huurders hebben rechten. Volgens een geraadpleegde jurist kan de huur alleen beëindigd worden in overeenstemming met de huurder, of middels een afgewogen besluit door een rechter. De verhuurder zal daartoe aan de kantonrechter moeten vragen om huurbeëindiging. De rechter zal dan gaan beoordelen welke belangen het zwaarst wegen: die van de huurder bij voortzetting van de huur, of die van de verhuurder bij beëindiging.

Plan
Een van de onderwerpen waar de rechter naar zal kijken, is hoe concreet de plannen voor renovatie en nieuwbouw zijn. Is er bijvoorbeeld al een aangepast bestemmingsplan, en in hoeverre zijn de bouwplannen goedgekeurd? Ook worden de mogelijkheden tot terugkeer, een verhuisvergoeding en (tijdelijk) vervangende woonruimte bekeken. Huurders die tegen hun wil geconfronteerd worden met huuropzegging, zouden zich zeker door een gespecialiseerd advocaat moeten laten adviseren. Hierbij kan bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering helpen, of het Juridisch Loket in Tilburg.

Aan de Kerkstraat komen nieuwbouwwoningen (Bron; Google Maps).
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda