Midden Brabant Advies Regio Bank

Glasvezel in Oisterwijk nog niet zeker

Wethouder Anne Cristien Spekle was vol trots over het door haar behaalde resultaat, dat ‘alle woningen en bedrijfspanden in onze kernen’ aangesloten worden op glasvezel. Hiertoe werd een contract getekend met een provider. Deze provider stelt hier echter voorwaarden aan die door de gemeente niet werden vermeld.

Wethouder Anne Cristien Spekle tekent het contract voor ‘glasvezel in alle kernen, bij alle huishoudens en bedrijven’.

Eerder schreef de gemeente: ‘Op ons verzoek heeft DELTA Fiber Netwerk besloten om alle woningen en bedrijfspanden in onze kernen aan te sluiten op glasvezel.’ Wethouder Anne Cristien Spekle: ‘We zijn erg blij dat iedereen in onze gemeente een glasvezelaansluiting kan krijgen.’ In hetzelfde bericht werd vermeld dat in Moergestel en Haaren de aanleg zou starten, en ‘Oisterwijk is later aan de beurt.’ Met deze mooie woorden tekende wethouder Anne Cristien Spekle het contract met de provider.

Aanname
Uit de promotiecampagne van Delta Fiber blijkt echter iets anders. De kern Oisterwijk is nog niet zeker van een glasvezelnetwerk, zoals de gemeente dat in haar persbericht heeft doen geloven.  ‘Als 25% van de inwoners zich vóór 8 december aanmeldt,’ zo staat vermeld, ‘leggen we glasvezel aan’. Nu achteraf bevestigt een woordvoerder van Gemeente Oisterwijk dat deze voorwaarden vooraf bekend waren bij de gemeente: ‘We hebben vooraf gevraagd onderzoek te doen naar de haalbaarheid. En de voorwaarde gesteld dat we inwoners de vrijheid willen geven om wel of niet mee te doen. Zij (Delta Fiber – Red.) stellen dat er minimaal 25% behaald moet worden voordat zij investeren in de aanleg.’ Volgens de gemeente is dat percentage in Oisterwijk evengoed haalbaar als in Haaren en Moergestel. ‘Er is geen reden om aan te nemen dat dit in Oisterwijk fors lager ligt.’ Waarom die voorwaarde niet in het persbericht werd vermeld, daar geeft de gemeente geen antwoord op.

Nog niet zeker is dat er voldoende inwoners een contract aangaan met deze provider. Glasvezel staat bekend om snel internet met een hoge capaciteit. Maar ook andere aanbieders bedenken steeds nieuwe ontwikkeling om via hun bekabeling snel internet met verhoogde capaciteit aan te bieden. Daarbij is het ook goed om te kijken naar de behoefte, de benodigde snelheid en capaciteit van de internetgebruikers. De consument kan vervolgens zelf afwegen (glasvezel is niet verplicht – klik hier) welke techniek, aanbieder, kosten en gebruiksgemak het beste bij zijn of haar situatie past. Tot slot, of beter nog om te beginnen, is het ook verstandig de apparatuur in huis te (laten) controleren…

Lees ook: Aanleg glasvezel is niet verplicht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda