Midden Brabant Advies Regio Bank

Ramp in plaats van zorg voor monumentale Oisterwijkse Troeteleik

Het was haast te verwachten. Gemeente Oisterwijk hecht waarde aan een monumentale boom, zet deze op de monumentenlijst, en verkoopt hem vervolgens als parkeerterrein!

Inwoner Jan Rozen in 2019: ‘Wordt dit onze Oisterwijkse Troeteleik?’

In 2019 schreven we: ‘Een echte mooie grote Troeteleik, je mag hem ook Knuffeleik noemen, het is ‘gewoon’ een hele mooie boom. Net als die prominente eik op de A58 bij Breda, eentje om te behouden, koste wat kost! Om de Oisterwijkse Troeteleik te behouden, heeft Gemeente Oisterwijk de boom op de monumenten-bomenlijst geplaatst. Afblijven dus! Vraag is alleen, wie gaat dat betalen?’ We sloten af met ‘Het zal vast en zeker goed komen.’

Anno nu was wellicht de vraag beter geweest: Wie waakt er over de gezondheid van deze boom?

Het B-team is er in ieder geval niet gerust op, en de eerste indruk is dat de ondernemer ter plaatse teveel asfalt heeft gestort, op pakweg een meter van de boom. De stoep van de gemeente geeft net iets meer ruimte (komen we op terug) en de groenstrook lijkt ook van de gemeente te zijn (ook iets om op terug te komen). Het asfalt van de parkeervakken komt dichterbij, en dat zou dan volgens de natuurliefhebbers en bomendeskundigen de grootse pijn geven. Maar is dat terecht?

Voorheen, een flinke ruimte aan groen rondom (Bron: Google Maps).

Pijn
Om met het laatste te beginnen, kan natuurkenner Frans Kapteijns inderdaad bevestigen dat het asfalt te dicht bij de boom is aangelegd. ‘Minimaal 2,5 meter, maar beste is een meter of 5 afstand houden,’ zo geeft hij aan. Bestrating en daarop auto’s geeft teveel druk op de wortels in de grond en er kan moeilijk water bij komen. Met risico op afsterven of beperkte groei. Belangrijker nog is de verandering van de bodemafdekking. Voorheen (zie afbeelding) stond de boom op een ruim groen perceel met vele meters gras en beplanting rondom; de aanpassingen met stoep en parkeerterrein doen zo’n boom geen goed.

Te krap, zo stellen de deskundigen, dit doet pijn (Foto: Joris van der Pijll).

Veroorzaker
Het is dan makkelijk wijzen naar de ondernemer, die aldaar zijn parkeerterrein heeft aangekocht. Belangrijker is de vraag: Hoe heeft de gemeente – die zelf de monumentale status heeft gegeven aan deze boom – het zover kunnen laten komen? In 2019 werd door de gemeente beloofd dat de boom beschermd zou blijven, en dat daarover goede afspraken werden gemaakt met de ondernemer. Deze ondernemer beloofde destijds ook goed voor de boom te zorgen. Echter, welke afspraken er gemaakt zijn, daarover krijgen we geen informatie. Wel laat de gemeente desgevraagd weten, dat ze de boom met omliggende grond destijds verkocht hebben. De boom was van de gemeente, maar is dat nu niet meer. Waarom een monumentale boom die in je bezit is, waar je zelf zegt zuinig op te willen zijn, verkopen?

Plantsoen
De grens van de gemeentegrond met het perceel van de gemeente, loopt gelijk met de stoep. De eerder benoemde groenstrook is dan ook van de ondernemer. Een ruime groenstrook; wetende dat het dure grond is geen verkeerd gebaar. De lokale overheid – die als taak heeft voor het algemeen nut op te komen – heeft aldaar geen openbaar groen aangelegd, en de grond die ze daarvoor in bezit hadden verkocht. Ook niet vreemd, want de verplaatsing van de Ambachtstraat en het creëren van dit nieuwe stukje bedrijfsterrein heeft ergens rond een miljoen gekost.

Groenstrook rondom (Foto: Joris van der Pijll).

Stoep
De gemeentelijke stoep, die is aangelegd op nog geen 2 meter van de boom, is dan inderdaad een meter verder van de boom af, maar doet evengoed tekort aan de bescherming van de wortels van deze oude reus. De brede stoep van 1,80 meter (met paaltjes), had wellicht iets smaller gekund? De weg iets smaller? Het plantsoen aan de overkant wat smaller? Het nagenoeg ongebruikte parkeerterrein aan de overkant wat kleiner? De ondernemer een ander stukje grond verkopen? Ergens is er op de tekentafel iets mis gegaan. Men zou van een gemeente (die nogmaals zelf de monumentale status aan deze boom heeft gegeven en zelf de boom en grond in bezit had) wellicht een beter voorbeeld mogen verwachten. Goed voorbeeld doet immers goed volgen.

Blijft de vraag waarom de gemeente de boom met onderliggende grond heeft verkocht, en welke afspraken er nou precies zijn gemaakt …

De monumentale boom, met rondom wegen, stoep en parkeren… (Bron; Google Maps).
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda