Midden Brabant Advies Regio Bank

Peter Franken over monument Haarendael

De Open Monumentendag kan dit jaar helaas opnieuw niet doorgaan vanwege de corona-maatregelen. Als alternatief volgt deze weken een serie artikelen over lokale monumenten, met aan het woord een betrokken persoon over ’zijn of haar’ monument. Deze week vertelt Peter Franken over Haarendael:

Voor mij is dat duidelijk, Haarendael aan de Raamse Akkers in Haaren is een mooi groot imposant gebouw, met een mooie oprijlaan. Ik heb er veel oude foto’s van, en maak er nog steeds mooie foto’s. Ja ik weet het sinds de brand van 31-08-2019 is alles anders geworden maar achter dit gebouw, waar ik bijna mijn hele leven vlakbij woon zit een grote geschiedenis met vele verhalen die alle kanten ingaan. De eerste steen is gelegd op 30 Juli 1836. In 1839 is het groot Seminarie in gebruik genomen als priesteropleiding. Een van de eerste opgeleide priesters is Peerke Donders.

WOII

De bekende entree van Haarendael (Foto: Peter Franken).

Tijdens de tweede wereldoorlog krijgt het gebouw een nieuwe bestemming: Interneringskamp annex gevangenis, ook hier weer grote namen: De schrijver Jan Campert, minister president Jan de Quay, reder Willem Ruys, Caberetier Lou Bandy, en Jan Goudriaan van de NL spoorwegen. Buiten de 1166 gijzelaars, zijn er ook 3220 gevangenen geweest, waaronder een aantal van de piloten van het Englandspiel. Ik ben nog steeds een aantal boeken aan het lezen, waar deze geschiedenis door ex gevangenen is beschreven. Ik heb zelfs nog diverse oud gevangenen gezien, tijdens mijn bezoeken aan Haarendael (via de gedenkplaats).

Vanuit de lucht is goed te zien wat de brand heeft aangericht (Foto: Peter Franken)

Zorg
Daarna is het gebouw in gebruik geweest van 1967 tot 2012 van Cello, een stichting die zorg heeft over mensen met een verstandelijke beperking. Daarna staat het gebouw voor het grootste deel leeg, alleen de gedenkplaats Haaren heeft een paar ruimtes als expositie ruimte. Sinds 2007 ben ik zelf verbonden met deze gedenkplaats als fotograaf. In het begin om de collectie vast te leggen, en daarna ook de openingen van tentoonstellingen en bijeenkomsten.

Bij de brand van 31-08-2019 zijn er behoorlijk wat spullen verloren gegaan, we zitten nu tijdelijk in de oude brandweerkazerne, maar hopen in verloop van tijd toch weer terug te komen. Daar waar ons verhaal verteld moet worden. Wil je nog meer weten, raad ik je aan om de site Gedenkplaats-haaren.nl eens te bekijken.
Peter Franken

Peter Franken
Peter is een geboren en getogen Haarenaar van 3 augustus 1965 en zoon van een boomkweker, zoals er toen zovelen waren in Haaren. Hij zit als nieuwkomer bij het comité Open Monumenten Dag (OMD), na het helpen aan het boek ”Haaren een wandelend dorp”, waar hij vele foto’s heeft gescand en gemaakt. Nu Haaren en Oisterwijk één zijn, moet bij het comité zeker iemand (het liefst nog iemand meer) uit Haaren betrokken zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda