Midden Brabant Advies Regio Bank

Column Roland Smulders: Paaldansen

Columnist Roland Smulders neemt u mee, een kijkje in zijn Oisterwijk:

 

Schrijver en columnist Roland Smulders (Foto: Iris de Groot)

 

In mijn woonplaats Oisterwijk hangen de zakken met plastic afval sinds kort aan een soort kapstokhaakjes die door de gemeente werden bevestigd aan lantaarnpalen. Bij wijze van proef. Het is aan mij en andere inwoners om te vertellen of het idee een blijvertje is dat landelijk navolging hoort te krijgen. Nee, natuurlijk niet. Het is een onzalig initiatief uit de koker van mensen die geen ander probleem konden bedenken om zich over op te winden. Maar dat wist de gemeente zelf ook wel. Het kost meer moeite om de zakken van die ellendige haakjes te peuteren, het hele dorp hangt nu vol met een soort nesten die het zicht op het verkeer belemmeren en je moet er niet aan denken wat zich vervelende jongeren met die rondhangende zakken weten aan te vangen. Ik laat nu alvast optekenen dat ik de troep niet ga opruimen.

Je mag uiteraard niet zeggen dat er vermoedelijk sprake zal zijn geweest van een kennis die de schuur vol had liggen met van die onverkoopbare haakjes, maar denken mag ik het wel. Als Oisterwijk nu eens voor een vriendenprijsje laat zien hoe fijn die haakjes het aanbieden van afval maken. Ik kan mij maar al te goed voorstellen hoe de vraag tijdens een verjaardag ter sprake kwam. Mochten de inwoners er niet aan willen, dan kunnen de haakjes altijd nog gebruikt worden om eikenprocessierupsen in verwarring te brengen. Helpen doet dat niet, maar daaraan is iedereen inmiddels gewend. Plakband of bordjes met ‘verboden toegang’, niemand kijkt er nog van op dat de gemeente met een ei van Columbus komt dat zich ontpopt als een mislukking.

De zakken met plastic moeten gaan paaldansen, omdat zij anders maar door de straat waaien. Is dat werkelijk het grootste probleem dat wij in Oisterwijk hebben? Ik heb nooit zo’n zak langs zien komen, maar ik geef de gemeente graag het voordeel van de twijfel. Vraag blijft wel wat een stevige storm doet met van die hangende zakken. Ik zou bij de reinigingsdienst voor de zekerheid maar alvast de verloven intrekken en de bezems van verse takken voorzien.

Het is jammer dat ik sommige gelijkenissen niet mag gebruiken. Anders was ik mijn column begonnen met de opmerking dat in Oisterwijk vreemdsoortig fruit te vinden is. Al die met zakken volgehangen lantaarnpalen zien er toch bizar uit. Wie er onvoorbereid in de schemering mee wordt geconfronteerd, schrikt zich waarschijnlijk een hartverzakking. Zeker als het ook nog mistig is. Wie een gevoelige natuur heeft, wordt met een beetje pech levenslang geplaagd door nachtmerries. Laat ik er daarom maar mee afsluiten. Zakken die als trossen druiven aan palen hangen: je moet het gewoon niet willen. Als de gemeente echt iets wil doen aan het probleem, dan is het veel beter ook voor dat soort afval een stevige container te laten maken.

 

Roland Smulders

[box style=”info”]Facebookpagina van Roland Smulders[/box]

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda