Midden Brabant Advies Regio Bank

Raad niet tijdig geïnformeerd en excuus aan ondernemer over zonneveld op Kerkhoven in Oisterwijk

Regeringspartij VVD Oisterwijk vraagt om excuses aan oppositiepartij PRO; eveneens regeringspartij PGB stelt dat het college de raad eerder had moeten informeren. Niet het initiatief van de ondernemer, of zijn inzet voor energieneutraal werken, maar het handelen van burgemeester en wethouders stond in de raad van donderdag ter discussie.

Het gebied waar de 1.300 m2 panelen moeten komen te staan (Bron: Google Maps).

Het college (burgemeester en wethouders) heeft op ruimtelijke afwegingen aan een ondernemer in Oisterwijk toestemming gegeven om een veld naast zijn bedrijf met zonnepanelen te vullen. Partij PRO vroeg zich in de raad van donderdag hardop af, of die vergunning wettelijk overeenkomt met de subsidieregeling waar de ondernemer gebruik van maakt. Het zou volgens PRO kunnen zijn dat de subsidie die verstrekt wordt niet is toegestaan bij een tijdelijke vergunning (voor 10 jaar middels de kruimelregeling). PRO wees het college daarbij op de plicht, om bij constatering van iets wat mogelijk wettelijk niet mag, de betreffende instanties daarvan op de hoogte te brengen.

Excuus

Bij verantwoordelijk wethouder Eric Logister viel die vraag verkeerd, juist omdat de gemeente graag waar dat kan de ondernemers die dergelijke positieve initiatieven nemen wil helpen. ‘Ja, mits’ is het uitgangspunt, en volgens de wethouder waren de door PRO aangegeven problemen bekend, en voor risico van de ondernemer. Raadslid Myrte Hesselberth (PRO) gaf daarop dan ook meteen aan dat het geenszins de bedoeling was geweest de ondernemer aan te spreken, en ze liet vervolgens de misplaatste woorden volmondig schrappen. Hesselberth was wel van mening dat de gemeente geen signaal mag geven dat neerkomt op ‘het mag niet, maar we doen het wel’. Toen de wethouder vervolgens toezegging deed om in een brief daarover inhoudelijk uitleg te geven, was PRO tevreden.

Bezwaar

Daarmee was de kous echter niet af. VVD raadslid Vincent van der Dungen was van mening dat de ondernemer te zwaar is aangesproken en vroeg PRO om een excuus. Ook VVD’er Patrick Simons stelde dat PRO te ver was gegaan, mede door het noemen van de naam van de ondernemer in relatie tot het mogelijk plegen van een misdrijf. Guus Mulders (CDA) ergerde zich vervolgens aan de VVD: ‘dit is optreden voor de bühne!’ Mulders vond de vragen van PRO begrijpelijk en vond het voldoende dat PRO had aangegeven dat de woordkeuze zo niet bedoeld was; hij kreeg daarbij steun van Inge van Beers van Algemeen Belang. Het woord ‘excuus’ viel niet, maar PRO herhaalde nog maar eens dat ze inderdaad verkeerde woorden hadden gebruikt, en dat het hen niet om de ondernemer, maar om het handelen van het college te doen was.

Herhaling

En precies dat handelen was ook bij regeringspartij PGB verkeerd gevallen. Carlo van Esch (PGB) gaf opnieuw aan dat het college bij het inzetten van de kruimelregeling zich niet heeft gehouden aan de afspraken. ‘Zoals dat ook bij Insaid, de bouw in de Kerkstraat, in Heukelom bij de arbeidsmigranten, en nog meer projecten het geval is geweest.’ Volgens Van Esch worden inwoners en raad achteraf geïnformeerd, en niet in het voortraject meegenomen. Een boodschap waar overigens ook PRO afgelopen week mee kwam (klik hier). Met herhaling is de afspraak tussen raad en college gemaakt, dat bij politiek gevoelige zaken waar de kruimelregeling wordt ingezet, dit vooraf kenbaar wordt gemaakt aan de raad. Dat is niet gedaan; een reactie gaf het college hier niet op.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda