Midden Brabant Advies Regio Bank

Bioscoopreclame voor Boekhandel Oisterwijk (Deel 15)

Op de zolder van Oisterwijker Piet van Amelsvoort zijn originele glasdia’s gevonden die halfweg de vorige eeuw gebruikt werden in lokale bioscopen.

Oisterwijk in Beeld vrijwilliger Rob Rokven fotografeerde de dia’s en collega Martin van der Waals schreef er teksten bij die in serie aan u worden gepresenteerd. Vandaag het volgende deel in deze serie:

Het begin van Boekhandel Oisterwijk.

Boekhandel Oisterwijk

Bioscoopreclame voor Boekhandel Oisterwijk (Foto: Rob Rokven).

In deel 15 over de gevonden glasdia’s uit de Kunstkring deze keer Boekhandel Oisterwijk: een naam die al lange tijd met Oisterwijk verbonden is. De glasdia waarmee er in de Oisterwijkse bioscoop reclame voor werd gemaakt stamt uit de periode dat deze zaak te vinden was op de hoek van de Spoorlaan en de Stationsstraat. Het huidige nummer Stationsstraat 17 was vóór 1948 wijk B nummer 511.

Fons van den Boogaard (1890-1940) had vanaf begin jaren ’20 van de 20e eeuw (samen met zijn broer) in de Stationsstraat een drukkerij/uitgeverij, waar aanvankelijk onder andere het katholieke weekblad Het Kerkklokje voor Oisterwijk en Omstreken (voor de Oisterwijkers: ’t Kerkklökske) gedrukt werd. Later, na veel wederwaardigheden met betrekking tot Fons van den Boogaard’s politieke overtuiging (om kort te gaan: hij was een groot sympathisant van de fascistische organisatie Zwart Front, en daaruit ontstonden bepaalde moeilijkheden) kwam de drukkerij in zwaar weer, waarna zijn broer deze heeft voort gezet. Om het verlies aan drukkerij-inkomsten enigszins te ondervangen werd er door Fons een boekhandeltje geopend. Overigens werden er in de tijd van Van den Boogaard ook rookartikelen, souvenirs, ansichtkaarten etc. verkocht. Zijn weduwe nam na zijn overlijden de zaak over.

Reclame uit 1951

Later heeft Lies van der Eerden (1913-2012) de boekwinkel aan de Stationsstraat voortgezet. Je kon bij haar ook terecht voor schrijfwaren e.d. De winkel zou niet op deze plaats blijven, en belandde daarna aan de Kerkstraat 28-30, nabij de huidige Jodenkerksteeg. Daar zwaaide aanvankelijk Lies van der Eerden nog de scepter. Toen Lies ermee stopte kwam er een volgende investeerder/eigenaar op de proppen. Die werkte niet zelf in de boekhandel, maar stelde personeel aan dat enkele jaren de winkel runde.

Daarna kwam Koos Olijerhoek (1938-1989) die de zaak weer overnam. Koos Olijerhoek heeft, samen met o.a. Cees Marsé (1952-2015) ook nog mede vorm gegeven aan de Oisterwijkse poëzienachten die gedurende een aantal jaren gehouden zijn. De ‘Kerkstraat-versie’ van boekhandel Oisterwijk stond ook bekend om zijn goed gesorteerde ‘ramsj’-afdeling…

Uiteindelijk zou boekhandel Oisterwijk neerstrijken in het oude Koninklijk Postkantoor aan de ‘driesprong’ Hoogstraat-Kerkstraat-Dorpsstraat, waar de winkel tot heden nog altijd te vinden is…

Lees de serie tot nu toe gepubliceerd (Klik hier)

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda