Midden Brabant Advies Regio Bank

Raadspartijen maken gehakt van regeringsakkoord Oisterwijk

‘Buitengesloten’ en ‘inwoners volledig gepasseerd’, dat is kort samengevat wat wij eerder al hebben gepubliceerd, maar nu ook door enkele raadspartijen is bevestigd.

De onderhandelaars van de coalitiepartijen PGB, VVD en D66 (samenwerkende regeringspartijen) hebben de andere partijen (oppositie) nauwelijks bij het proces betrokken en al snel buitengesloten van verdere onderhandelingen. Zo stelt onder andere CDA fractievoorzitter Geertje Mink. Volgens partij AB is het coalitieakkoord onduidelijk en visieloos, iets wat ook PIT Onderzoek recent aangaf. PRO zag ook in dat er nauwelijks iets is vastgelegd. Daarbij blijkt ook iedere vorm van prioritering in het akkoord te ontbreken; die zou de komende periode nog aangebracht moeten worden.

Inwoners

De nieuwe wethouders die uitvoering moeten gaan geven aan dat wat de raad wil (Foto: Masja Vlaminckx).

Even erg vonden de oppositiepartijen het feit dat inwoners niet bij het proces zijn betrokken. Alles is in achterkamers besproken en vastgelegd, zonder op inhoud de openbaarheid te zoeken. Er was eerder wel een bericht dat er plannen waren besproken, maar niet welke. Het voor de grootste partij PGB altijd zo belangrijke ‘vooraf meepraten van inwoners’ is in het geheel niet gedaan; overige raadsleden mochten donderdag als ‘mosterd na de maaltijd’ aanschuiven.

Ontkracht

De nieuwe regeringspartijen ontkrachten daarmee hun eigen uitgangspunten. Uit deze eerste handeling, het opstellen en goedkeuren van dit coalitieakkoord, blijkt dat ze hun eigen vastgestelde uitgangspunten niet naleven. Hun houding zou ‘open en transparante’ moeten zijn, zo geven ze zelf aan, en ‘de samenwerking tussen onze inwoners, de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie wordt nadrukkelijk en actief gezocht.’ Precies dat hebben ze volgens de overige partijen niet gedaan.

Ondanks bovenstaande geven de regeringspartijen aan zowel de gehele raad als de inwoners te willen gaan betrekken bij hun toekomstige besluitvorming; iets waarbij alleen de tijd zal leren hoe dat uit de verf komt…

 

De lijsttrekkers van de coalitie met v.l.n.r. Carlo van Esch, Jan van Ginneken en Sharon Kroon, Anne Cristien Spekle; deze laatste is vanaf heden een van de wethouders.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda