Midden Brabant Advies Regio Bank

Haaren en Oisterwijk staan stil bij het overlijden van Adrienne Verschuren

Vele mooie woorden van organisaties uit Haaren en Oisterwijk steunen familie en vrienden na het overlijden van voormalig wethouder Haaren Adrienne Verschuren.

Adrienne Verschuren (Bron: PRO Oisterwijk)

Onderstaande treft u een selectie van organisaties die deze week stilstaan bij het overlijden van voormalig wethouder en aankomend raadslid Adrienne Verschuren. Donderdag is gelegenheid tot afscheid (Klik hier), en ’s avonds zal de raad haar memoreren; haar stoel in de raadszaal blijft leeg.

Voetbalclub Nemerlaer

Op maandagavond 4 januari 2021 werd het verschrikkelijke en onwerkelijke bericht wereldkundig van het plotselinge overlijden van Adrienne Verschuren. Een markant Nemelaerster is ons komen te ontvallen.

De band tussen Nemelaer en Adrienne gaat een groot aantal jaren terug. Na haar verhuizing van Vlijmen naar Haaren in 1976 werd Adrienne lid van Nemelaer en maakte de beginjaren mee van het vrouwenvoetbal binnen de club. Ze bleef actief voetbalster tot en met het seizoen 1993/1994. Gedurende die periode was ze ook leidster van Meisjes 1 en Meisjes 2. Daarna bleef ze als drijvende kracht achter het vrouwen- en meisjesvoetbal binnen Nemelaer actief.

Toen haar kinderen Jazwin en Nala lid werden van Nemelaer, werd ze van 2000/2001 tot 2012/2013 weer jeugdleidster. In de periode 2010-2016 was ze bovendien leidster bij de Vrouwen senioren en Wedstrijdsecretaris voor de Vrouwen op zondag.

In de periode 2013-2018 was Adrienne lid van het bestuur van Nemelaer in de functie van Secretaris. In die functie heeft Adrienne vooral het sociale gezicht van Nemelaer op de kaart gezet. Nemelaer nam deel aan het project Maatschappelijk Verantwoord Verenigen, waarvan Adrienne binnen het bestuur de portefeuillehoudster was. Achter diverse daaruit voortvloeiende projecten was Adrienne de drijvende kracht. Te denken is aan de voedselbank-actie, jeugdbuurtvoetbal, vrijwilligersbeleid, HaarenEEN, maar ook thema’s als gezonde voeding en alcohol & drugs zette zij op de agenda. Misschien was dat wel de opmaat naar haar functie als Wethouder Sociaal Domein van de Gemeente Haaren, waardoor ze in 2018 de functie van Secretaris moest neerleggen.

In 2016 is Adrienne benoemd tot Lid van Verdienste van Nemelaer. In KNVB-verband is Adrienne in de periode 2008/2010 begeleider geweest in het kader van het Jeugd Plan Nederland.

De Nemelaer-gemeenschap verliest in Adrienne Verschuren een bevlogen lid. Niet alleen in bestuurlijk en organisatorisch opzicht, ze was ook een type “handen uit de mouwen”. Velen zullen zich haar zo herinneren, van de inzamelactie voor de Voedselbank, tot schoonmaken van de nieuwe kantine, tot hand- en spandiensten bij de Playbackshow. Er waren maar weinig gelegenheden wanneer ze er niet was. Nemelaer is Adrienne grote dank verschuldigd voor de vele uren waarin ze zich belangeloos voor de club en haar leden heeft ingezet. We zullen haar missen.

Onze gedachten gaan uit naar Yahia, Jazwin en Nala, en wensen hen veel kracht bij het verwerken van dit immens grote verlies.

Belangengroep Toekomst Haaren

Gecondoleerd en heel veel sterkte met het verlies van Adrienne Verschuren.

De Belangengroep Toekomst Haaren condoleert de familie Verschuren met het onverwacht heengaan van een buitengewoon betrokken en zorgzame echtgenote, moeder, bestuurder, collega, vriendin en inwoner van Haaren.

Adrienne Verschuren was vanaf het eerste uur actief deelnemer van de Belangengroep Toekomst Haaren (BTH). Dit burgerinitiatief werd gevormd door 17 inwoners verdeeld over de vier dorpen van Haaren, Helvoirt, Biezenmortel en Esch. Mede dankzij haar enthousiaste inzet voor de belangengroep en haar wethouderschap die erop volgde de afgelopen jaren, is het dorp Haaren op 1 januari opgegaan in de Gemeente Oisterwijk. Adrienne stond voor het behoud van het dorpse karakter, eigenheid en de groene plattelandsstructuur. Tijdens haar wethouderschap heeft zij zich vooral ingezet voor de herindeling van de Gemeente en dan specifiek met de onderwerpen: Sociaal Domein, Jeugd, Onderwijs, Welzijn, Cultuur, Sport, Volksgezondheid en Communicatie.

We verliezen een warm en sociaal betrokken inwoner en bestuurder. We gaan haar missen.

Adrienne Verschuren (Bron: Gemeente Oisterwijk)

Progressief ’96

Wij zijn met stomheid geslagen en enorm verdrietig dat onze Adrienne er niet meer is. Het voelt zo onwerkelijk en dat is nog niet te vergelijken met wat dit voor haar man Yahia en kinderen Jazwin en Nala moet betekenen.

Zo plotseling en totaal onverwacht is Adrienne uit ons midden verdwenen.

Adrienne heeft mee aan de basis gestaan van Progressief Haaren, later Progressief ’96. Na een aantal jaren op afstand kwam ze in de politieke arena terug vanwege de herindeling. Zij heeft zich daar als burger en later als wethouder heel hard voor gemaakt. Daarbij verloor ze de inwoners zeker niet uit het oog.

Namens Progressief ’96 heeft ze zich tot en met afgelopen donderdag enorm ingezet voor de inwoners, scholen en verenigingen van de gemeente Haaren. Na deze periode afgesloten te hebben stond ze klaar om als raadslid in Oisterwijk aan de slag te gaan. En zoals ze zelf zei: “Voor alle inwoners van de gemeente Oisterwijk”.

Helaas zullen we niet meer kunnen genieten van haar inspanningen en resultaten van haar activiteiten.

Onze gedachten gaan nu uit naar Yahia, Jazwin en Nala. Wij wensen ze heel veel kracht toe in deze moeilijke tijd.

PRO-Oisterwijk

Wij zijn lamgeslagen door het bericht van het overlijden onze fractiegenoot en aanstaand raadslid Adrienne Verschuren. We hoorden van haar overlijden gisteren, maandagavond, vlak voor de raadsvergadering waarin ze als raadslid beëdigd zou worden. Met het overlijden van Adrienne verliezen we een gepassioneerd oud-wethouder, een trotse Haarenaar en een bevlogen fractiegenoot. PRO zal haar altijd kritische blik en grote kennis op het gebied van het sociaal domein enorm missen. Wij herinneren haar als een vrouw met hart voor de inwoners, de natuur en de samenleving binnen onze mooie dorpen, met in het bijzonder haar eigen Haaren.
Tijdens de eerstvolgende raadsvergadering wordt Adrienne herdacht (donderdag 7 januari blijft de stoel van Adrienne Verschuren leeg, het nieuwe raadslid zal pas volgende raadsvergadering plaatsnemen – Red.) Onze gedachten gaan uit naar haar familie en vrienden in de komende, onbeschrijflijk moeilijke tijd.

Gemeenteraad Oisterwijk

Gisteren bereikte ons het droevige bericht! Wij wensen de nabestaanden en de fractieleden van PRO Oisterwijk heel veel sterkte met dit grote verlies. – CDA Oisterwijk

Met verslagenheid hebben we kennisgenomen van het onverwachte overlijden van ons beoogde collega-raadslid Adrienne Verschuren. We wensen al haar dierbaren, fractiegenoten en leden van PRO Oisterwijk heel veel sterkte met dit grote verlies. – D66 Oisterwijk

Het nieuws dat we gisteren te horen hebben gekregen is onwerkelijk. Oud-wethouder en toekomstig collega raadslid Adrienne Verschuren is onverwachts overleden. Heel veel sterkte voor haar nabestaanden en fractiegenoten van PrO Oisterwijk. – AB Oisterwijk

Wanneer je woorden zoekt, maar ze niet kunt vinden. Wij wensen de naasten en de leden van PRO Oisterwijk heel veel sterkte. – PGB Oisterwijk

Geschokt hebben wij vanavond kennisgenomen van het plotseling overlijden van ons beoogde collega-raadslid Adrienne Verschuren, oud-wethouder van de Gemeente Haaren. Woorden schieten tekort, ons rest enkel diepe gevoelens van medeleven over te brengen aan haar familie, geliefden, vrienden en fractiegenoten van PRO Oisterwijk. – VVD Oisterwijk

Ik heb Adrienne Verschuren leren kennen als een zeer aimabel, betrokken en enthousiaste wethouder. Zij heeft zich de afgelopen jaren enorm ingespannen voor een warme overdracht van het dorp Haaren aan de gemeente Oisterwijk. Vooral binnen het sociaal domein was zij vastberaden in haar overtuiging dat door de herindeling niemand tussen wal en schip mocht vallen. We verliezen in haar een warme en betrokken ex-wethouder, toekomstig raadslid en inwoner. Namens de nieuw gekozen raad wens ik de nabestaanden en haar fractiegenoten veel kracht bij het verwerken van dit intens verdrietige verlies. – Burgemeester Hans Janssen

Mentorhulp Oisterwijk

Adrienne Verschuren had duidelijk hart voor de zorg.

Diep geschokt en geraakt door het overlijdensbericht van Adrienne Verschuren. We keken er zo enorm naar uit om samen te werken. Een mooi mens met een enorm groot hart voor de medemens is er niet meer. Wat zal Adrienne enorm gemist worden door vele, vele mensen. Wat heeft Adrienne veel betekend voor de gemeenschap. Ik wens haar man, hun kinderen en alle andere dierbaren veel sterkte toe.

Ton Visser (D66)

Altijd triest nieuws, overlijdensberichten. Helemaal als het plotsklaps uit het niets komt.
Altijd slecht getimed, als mensen van ons heengaan. Altijd te vroeg.
Groot verdriet voor de nabestaanden. Familie, vrienden, kennissen.
Over mensen die we verliezen vertellen we niets dan goeds. Dat hoort zo.
Maar het gemis van Adrienne is meer dan een gewoon gemis. Niet alleen voor de nabestaanden. Voor familie, vrienden, kennissen.
Je hoeft haar niet goed te kennen om haar hartelijke en lieve karakter te herkennen. Een enkele ontmoeting en haar volgen in haar maatschappelijke inzet volstaan.
Adrienne bracht menselijke warmte in de Haarense politiek.
Juist Adrienne’s betrokkenheid was een naturelle verbinding tussen het dorp Haaren en de gemeente Oisterwijk.
Juist Adrienne’s warmte kon partijen over scheidslijnen verbinden.
En misschien nog wel het meest: juist Adrienne’s warmte had het in zich de Oisterwijkse politiek met de Oisterwijkse mensen te verbinden.
Van het hele kleine beetje dat ik afgelopen anderhalf jaar over Adrienne heb meegekregen, is dat wel duidelijk geworden: het ging haar steeds om de mensen.
Wat een gemis.

Ad van den Oord (Voormalig lid en mede-oprichter PRO-Oisterwijk)

Adriënne Verschuren (1959-2021) had hart voor de goede zaak
Oktober 1983. De vredesbeweging Komitee Kruisraketten Nee is ook in Oisterwijk, Moergestel en Haaren druk bezig met het organiseren van de landelijke demonstratie tegen kernwapens in Den Haag. Samen met Thérèse Graumans, Annemarie Kooijmans, Annie van Aarle en ikzelf uit Oisterwijk én Henk Holland uit Moergestel zijn twee dames uit Haaren ook zeer actief in de organisatie. Qua leeftijd lopen ze ver uiteen, maar in organisatiekunde ontlopen ze elkaar niet veel. De een is Riek van Schravendijk, een gedistingeerde sociaaldemocrate van al wat oudere leeftijd, waarvan er in dat dorp toen zeker niet veel rondliepen. En de ander is de nog jonge twintiger Adriënne Verschuren. Allebei hebben ze hart voor de zaak. En allebei weten ze ook precies te vertellen hoe een en ander vanuit Haaren georganiseerd moet worden. Die vrijheid krijgen ze ook. Negen volle bussen vertrekken op 29 oktober naar Den Haag, vanaf De Lind, het Sint-Jansplein én het Mgr. Bekkersplein in Haaren.
Wethouder Adrienne Verschuren, trots op alle mantelzorgers (Bron: Gemeente Haaren).

Pas rond 2006-2007 kom ik Adriënne weer tegen. Op scholengemeenschap Durendael waar haar zoon Jazwin samen met mijn zoon Dorus zes jaar lang in dezelfde klas het tweetalig-VWO onderwijs volgt. Wat waren we allebei trots op onze zonen bij hun allereerste publieke presentatie in het Engels. Adriënne was toen werkzaam met asielzoekers en kansarme kinderen in het basisonderwijs. En natuurlijk met het vrouwenvoetbal van Nemelaer. Dat werk en dat vrijwilligerswerk deed ze op dezelfde wijze als ze in 1983 de kruisrakettendemonstratie in Haaren mede organiseerde: met hart voor de goede zaak, maar wel op haar manier.

Ze was al die tijd verbonden aan de progressieve beweging, die in Haaren inmiddels tot Progressief’96 had geleid. Ze werd in 2018 wethouder voor die partij. We spraken elkaar nog tijdens een historische bijeenkomst over de oorlog op Haarendael, waar zij ooit haar werkzame bestaan begonnen was. Zij was als wethouder op die bijeenkomst aanwezig, ik als historicus. Kort daarna brandde Haarendael grotendeels af. Haar wethouderschap hield eind 2020 ook op. De kern Haaren werd immers bij Oisterwijk gevoegd, iets waar ze zich overigens ook sterk voor had gemaakt. Ze was passievol wethouder in het sociale domein. Van onze wederzijdse vriendin Mieke kreeg ze mijn boek De Gastjes over armoede in Oisterwijk. We correspondeerden op Twitter nog kort over het belang van dat boek voor bestuurders in het sociale domein. Gisteravond zou ze namens PRO beëdigd worden als raadslid. PRO, de partij waar ik met pijn in het hart in 2018 het lidmaatschap van had opgezegd. Ze zou in die fractie ongetwijfeld met al haar ervaring en ‘hart voor de goede zaak’ een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan progressief beleid in de nieuwe gemeente Oisterwijk. Het mocht niet zo zijn, uitgerekend dat hart liet haar gistermiddag in de steek.

 

En zo waren er nog vele mooie woorden van onder andere inwoners en voormalige en huidige collega’s …

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda