Midden Brabant Advies Regio Bank

Enkele tips als je met het gezin naar Oisterwijk wilt verhuizen*

Oisterwijk is een bekende Nederlandse gemeente die gelegen ligt in het mooie natuurrijke Noord-Brabant. Niet onlogisch dus dat heel wat (jonge) gezinnen graag naar die streek willen uitweiden. Toch is een verhuis een groot avontuur en brengt het een zekere spanning met zich mee. Het is nu eenmaal niet zomaar een simpel boxkleed dat je gaat verhuizen. Zeker met jonge kindjes kan het heel wat voorbereiding en plan-ervaring vragen.

Oisterwijk: bereikbaarheid en bedrijvigheid

De Noord-Brabantse gemeente Oisterwijk kent een maximale oppervlakte van 65 km2 waarvan er bovendien minstens 2% gewoon uit water bestaat. Het is één van de meeste natuurrijke Nederlandse gemeenten, gesitueerd op een hoogte van ruim 10 meter en met een inwonersaantal van ongeveer 26 344.

Dankzij het eigen treinstation “Oisterwijk” alsook de verschillende belangrijke knooppunten zoals de A58 en de A65, is de gemeente bijzonder makkelijk te bereiken vanuit eender welke uithoek. Wat het voor gezinnen meteen een pak eenvoudiger maakt om hun weg daar naartoe te vinden. Ook qua bedrijvigheid is het zeker niet mis, alhoewel er meteen een kleine kanttekening moet worden gemaakt.

Vroeger was Oisterwijk vooral bekend vanwege de enorme meubelindustrie. Zo was niet alleen het hoofdkantoor en de productie gevestigd in Oisterwijk, maar kende deze gerenommeerde Meubelfabriek ook tal van vestigingen in andere Nederlandse gemeenten. Jammer genoeg ging de Meubelfabriek failliet waardoor Oisterwijk op het gebied van meubelindustrie nu minder interessant lijkt.

Waarom plannen belangrijk is

Wil je dus ondanks alles toch graag met het hele gezin naar Oisterwijk verhuizen, dan is het belangrijk om ruim op voorhand met de plannen te starten. Zo werd er recent nog aangekondigd dat het grote tekort aan woningen in Oisterwijk nog steeds niet helemaal van de baan blijkt. De reden hiervoor moeten we, volgens velen, zoeken in de verkiezingscampagnes uit 2018 waarin er heel wat beloofd werd maar weinig werd gedaan.

Uiteraard willen we jou niet alle hoop afnemen en zijn er altijd wel mogelijkheden te vinden. Op tijd starten met de planning en de zoektocht, is alvast een meer dan welkome aanbeveling.

Met je hele jonge gezin verhuizen…

Je hebt de knoop doorgehakt en gaat verhuizen

Verhuizen kun je op z’n minst als een groot en belangrijk avontuur beschouwen, en al helemaal als er ook kinderen bij komen kijken. Volwassen kinderen kunnen het verhaal misschien beter plaatsen maar voor tieners en vooral hele jonge kindjes kan dit toch wel een zure nasmaak met zich meebrengen.

Je verlaat nu eenmaal de vertrouwde omgeving en komt vervolgens voor een compleet nieuwe uitdaging te staan. Kinderen zullen niet alleen afscheid moeten nemen van hun huis maar ook van hun vriendjes en bepaalde gewoontes, wat een bepaalde stressfactor met zich kan meebrengen. Het is dan ook belangrijk om dit proces zo goed mogelijk aan te pakken en voor te bereiden zodanig dat de veranderingen voor de kinderen niet te groot zullen zijn.

Tips om te verhuizen met jonge kinderen

Als je besluit met het gezin naar een andere gemeente te verhuizen, kan dit bij iedereen wel wat stress met zich meebrengen, en dan vooral bij de jongste leden van het gezin. Zo is het belangrijk om je kinderen zoveel mogelijk bij het volledige proces te gaan betrekken. Ga niet zomaar verhuizen maar doe dit altijd met een zeker plan voor ogen. Door de verhuis en de stappen ernaartoe zo goed mogelijk voor te bereiden, kun je heel wat stressvolle situaties vermijden.

Zo kan het handig zijn om een zogenaamd “to-do” lijstje te maken waarop je alle puntjes noteert die nog moeten gebeuren of afgewerkt worden. Op die manier behouden jij en de andere gezinsleden een goed overzicht. Begin tijdig met het uitvoeren van de verschillende stappen zodat je niet in tijdnood hoeft te komen. Vraag je kinderen eventueel om te helpen met inpakken. En bij extreem jonge kindjes kun je altijd werken met kleurtjes. Zo kan de groene doos gebruikt worden voor knuffeltjes en de gele doos voor leuke spelletjes.

Indien mogelijk is het eveneens een aanrader om de kinderen op voorhand even mee te nemen naar het nieuwe huis. Geef hem vertrouwen door in het nieuwe huis herkenbare plekjes te creëren. Dit huiselijke gevoel kun je bekomen door het toevoegen van vertrouwde voorwerpen zoals knuffels maar ook het creëren van routine. Denk maar aan de gebruikelijke slaapuurtjes, maaltijden en activiteiten. Op die manier wordt het verhuizen nog een leuk avontuur waar iedereen nadien met plezier op zal terugkijken.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda