Midden Brabant Advies Regio Bank

Flitspalensoap Gemeente Oisterwijk gesloten

Een flitspaal in Oisterwijk is zo blijkt een unicum, wat binnen een dag was er commentaar, bezwaar en vernieling. Nooit meer, zo is de strekking van de gemeente.

Flitspaal verdekt opgesteld aan de toegangsweg van Moergestel.

Ergens zal een wethouder bij de gemeente gedachte hebben: ‘Verkeersveiligheid, daar moeten we voor de verkiezingen nog snel iets aan doen.’Uit de beantwoording van de vragen, door partij VVD aan het college van burgemeester en wethouders gesteld, blijkt die reden inderdaad het geval.

De flitspaal, op een plek van een eerder dodelijk ongeval, vond Bianca Taapken (VVD) destijds een beetje stiekem: ‘Strategisch net achter een ander bord. Lekker niet zichtbaar,’ zo reageerde zij. Een inwoner uit Moergestel opperde de vraag ‘of de paal niet te dicht op de bebouwde komgrens staat, om wettelijk geldige boetes te mogen schrijven?’ Een richtlijn van 140 meter is zo te zien hier niet toegepast. Het zou toch jammer zijn als alle boetes straks vernietigd worden omdat de paal niet op de juiste plek staat. ‘Staat’ werd heel snel ‘stond’, want binnen een dag had iemand hem uit de grond getrokken.

Om de soap af te maken werd tot slot bekend: de paal was nep. Voor een echte is in Oisterwijk geen geld, en wethouder Dion Dankers dacht met deze relatief goedkope oplossing het verkeer te kunnen remmen. Voor even is dat gelukt; de paal is nu al een tijdje spoorloos. De politie werd ingeschakeld om de diefstal van de nepper te onderzoeken.

Verkeerskundige

De verkeerskundige ambtenaar van de gemeente Oisterwijk geeft vandaag uitleg: ‘We willen benadrukken dat het ons ging om het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het plaatsen van een flitspaal kwam naar voren tijdens een informatieavond in december 2019 over het verkeer op de Akkerweg/Oisterwijkseweg. Door aanwezigen werd toen de suggestie gegeven voor het plaatsen van een flitspaal. In de vorm een “dummy” wilden wij een flitspaal graag testen. Door de korte tijd dat de dummy er gestaan heeft, hebben we zelf geen nameting kunnen doen, wel hebben we vernomen dat na plaatsing het effect van de paal direct zichtbaar was. Echter gezien alle negatieve aandacht die het plaatsen van de “dummy” teweeg heeft gebracht, zijn wij niet voornemens om meer van dergelijke palen te plaatsen.’  Nooit meer dus…

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda