Midden Brabant Advies Regio Bank

Klachten over RIBW bewoners in Oisterwijk

Het was in het begin een omstreden keuze, de huisvesting van bewoners van het RIBW in een voormalig winkelpand aan de Kerkstraat in Oisterwijk.

Het winkelpand, waar een tijd lang een meubelzaak gevestigd was en ooit plannen waren voor een supermarkt, is volledig verbouwd tot meerdere woonunits voor begeleid wonen. RIBW beheert de locatie en begeleid de bewoners, die eerder dit jaar hun intrek hebben genomen. RIBW Brabant is gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van mensen met een psychische of  psychiatrische aandoening. De huidige bewoners komen o.a. uit een RIBW vestiging in Moergestel. Die locatie voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen.

Het ontwerp voor de aanpassingen van het bestaande pand (Architect Wolfs).

Omwonenden hebben deze week aan de gemeente gevraagd om in te grijpen; ze ervaren ondanks eerdere beloftes toch overlast van onder andere bewoners, verzorgers, leveranciers en bezoekers.  ‘De overlast bestaat uit muziek, harde stemmen en gillen’ aldus de klachten van de buurt. Aan hen zou door het RIBW aangegeven zijn dat het geluiden zijn van bewoners die zich moeten ontladen. Ook zijn gesprekken tussen begeleiders en cliënten hoorbaar, als die buiten plaats vinden. Er is overlast van overmatig verkeersbeweging en parkeren op straat, en cliënten kunnen in de tuin van de buren kijken. ‘Wij hebben diverse gesprekken gevoerd met de wijkagent en de leidinggevenden van het RIBW…’

Er is volgens de briefschrijvers geen verbetering, en daarom roepen deze nu de gemeente op om dit probleem op te lossen. ‘Wij willen graag ons oude woongenot terug.’ Opgemerkt mag worden dat de cliënten hier zelf niets aan kunnen doen.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda