18 november is D-day voor de Oisterwijkse politiek. Gaan er stemmen naar de nieuwe partij WIJ, of mag het meer conventionele CDA op groei rekenen? Is het de opkomst die bepalend is, of zal het net als in Amerika afhangen van wachtrijen voor de stemlokalen en het langdurig tellen van de stemmen? Zou er ook hier een ‘Trumpje’ opstaan?
Doorslaggevend
Guus Mulders van het CDA maakt zich zorgen over de opkomst. Veel ouderen en kwetsbare inwoners zouden volgens hem vanwege corona niet naar de stembus gaan. Stemmen per post mag niet. Hij verwacht een negatieve invloed op de stemuitslag.
Stefanie Vulders van WIJ! Oisterwijk ziet het juist andersom. ‘Haar’ kiezers zijn volgens haar de mensen die weten dat er geen reden is om voor Corona te vrezen. Als we haar mogen geloven, komen de WIJ! kiezers juist wél naar de stembus.
Nu is het in Oisterwijk niet zo extreem als in Amerika, waar twee vechten om de macht. Er zijn hier meer dan twee partijen die voor de winst strijden en normaal gesproken meerdere partijen die lokaal de ‘regering’ vormen. Maar toch, als beide indrukken waarheid blijken, kan het voor de een of de ander zomaar een zetel meer of minder opleveren. En ervaring van het afgelopen raadswerk toont aan dat net die ene zetel doorslaggevend kan zijn. Regelmatig werden besluiten goed- of afgekeurd met 11 tegen 10.
Sluiten
Met de nodige afstand tot elkaar, een maximaal aantal mensen in het stemlokaal en een afhandeling die vanwege ontsmetting en voorzichtigheid langer duurt, zal niemand verbaasd zijn dat er wachtrijen voor het stemlokaal ontstaan. Totaal 12 stemlokalen, is dat voldoende? Inwoners die willen stemmen moeten mogelijk langer wachten dan ze andere jaren gewend zijn. Zou ook dat stemmers afhouden te gaan?
Vraag is ook wat de gemeente ’s avonds doet rond sluitingstijd, als er buiten nog een rij staat. En wat als de uitslagenavond voorbij gaat, het middernacht is geweest, of misschien nog later? Zou er net als in Amerika een partij de overwinning opeisen en vragen het tellen te stoppen? Of juist een partij die herstemming eist?
Na de aangescherpte maatregelen van minister Rutte afgelopen dinsdagavond, is nog niet bekend of en hoe de gemeente de verkiezingen door kan laten gaan. Wijkgebouwen, culturele centra en bibliotheken moeten sluiten; wat volgt nog komende weken? Meer dan de helft van de stemlocaties vallen binnen die groep, maar mogen volgens de gemeente open blijven. Aangezien de gemeente streng oplet dat de regels in dergelijke gebouwen worden nageleefd – zelfs vier kinderen bij de Jeugdclub voor hen teveel is – is het vreemd dat zij daar nu een uitzondering op maken.
Wordt vast en zeker vervolgd…
[box style=”info”]Informatie en nieuws over de verkiezingen [/box]