Midden Brabant Advies Regio Bank

Mobiele stembureaus nemen in Oisterwijk de zorgen niet weg

CDA Oisterwijk ziet een te grote beïnvloeding van de stemuitslag door de coronamaateregelen en angst bij ouderen en kwetsbare inwoners. Stemmen per post of anders uitstel van verkiezingen is hun wens. Volgens Gemeente Oisterwijk is alles goed geregeld en kan eenieder veilig stemmen.

Op 18 november zijn in Oisterwijk lokale herindelingsverkiezingen. Corona kan zorgen voor een mindere opkomst; partij CDA roept daarom op stemmen per post mogelijk te maken. ‘Lokale verkiezingen in Coronatijd: dictatuur zonder democratisch mandaat,’ zo stelt de partij, in bijzonder beide raadsleden Guus Mulders en Geertje Mink, als ernstige zorg over de aankomende verkiezingen. Volgens het CDA zou er een dermate grote invloed zijn, dat er een onjuiste volksvertegenwoordiging ontstaat. ‘Er gaan al enige tijd geluiden rond om de verkiezingen uit te stellen en/of stemmen per post mogelijk te maken. De gemeente probeert o.a. via strikte scheiding en beperking van het aantal kiezers in het stemlokaal, mondkapjesplicht en mobiele kieslokalen de angst voor Corona weg te nemen. Maar is dat wel genoeg?’

Post

Een proefopstelling van een stembureau met de nodige maatregelen (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Volgens het CDA zouden met name ouderen en kwetsbare personen minder geneigd zijn het risico van besmetting op te zoeken, en thuis blijven. De partij roept op om stemmen per post mogelijk te maken. ‘Laat zien dat we op korte termijn wel een oplossing kunnen bedenken die rekening houdt met de scepsis van onze kiezers, in plaats van vast te houden aan de kieswet en trage procedures over iets wat praktisch al lang werkt bij stemmen vanuit het buitenland.’ Een woordvoerder van de gemeente laat weten: ‘Voor het invoeren van briefstemmen is een (spoed)wetsvoorstel nodig. Dit is niet meer haalbaar voor de verkiezingen van 18 november.’ Reden voor Mulders om de verkiezingen uit te stellen. Iets wat CDA lijsttrekker Geertje Mink in eerste instantie niet zag zitten, maar na intern beraad schoof ook zij aan bij die conclusie.

Mobiel

Om de mensen in verzorgingshuizen tegemoet te komen gaat de gemeente een mobiel stembureau inzetten. Het betreft een stembureau dat gedurende een aantal uren op een specifieke locatie is gevestigd. Dit stembureau is bedoeld voor bewoners van de verzorgingstehuizen. Volgens Mulders is dat een goed idee, maar niet afdoende. ‘Vele verzorgingshuizen kampen momenteel met Coronahaarden, waaronder Stanislaus. Om verdere besmetting te voorkomen, mogen bijvoorbeeld bewoners dan niet van hun afdeling af.’ Daarnaast verwacht Mulders dat veel ouderen en kwetsbare inwoners die thuis wonen hiermee niet bereikt worden.

Uitstel

Met een maand uitstel, verwacht Mulders dat stemmen per post wel mogelijk is. ‘De overheid heeft daardoor meer tijd om stemmen per post op te zetten. Want waarom dat wel overwegen bij de landelijke verkiezingen, terwijl onze inwoners mogelijk wel Corona oplopen of anderen besmetten als ze gaan stemmen. Dan meet je met twee maten en worden onze inwoners als proefkonijn gebruikt. En als achteraf blijkt dat er toch extra besmettingen zijn ontstaan tijdens de verkiezingsdag en/of de opkomst dramatisch laag blijkt, dan zul je zien dat erbij de landelijke verkiezingen ineens wel Coronaproof gestemd kan worden.’

Vooralsnog zet de gemeente in op veilig stemmen, met diverse maatregelen voor hygiëne en afstand houden en duidelijke instructies. Of er vanuit de landelijke overheid of regionale veiligheidsregio mogelijk nog een verbod komt op het houden van verkiezingen is nog niet bekend.

[box style=”info”]Informatie en nieuws over de verkiezingen [/box]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda