Midden Brabant Advies Regio Bank

Gemeente Oisterwijk gaat ingrijpen op miljoenenwinst

Opgemerkt dat de omschreven 100 miljoen volgens Gemeente Oisterwijk onjuist is, geeft deze toch aan in te gaan grijpen op de hoge winsten die gemaakt worden in de zorg.

Wethouder Stefanie Vatta, in Oisterwijk verantwoordelijk voor de zorg, ging vorig jaar naar Den Haag met een rekening voor Hugo de Jonge. Een deel van die rekening blijkt te ontstaan door hoge winsten bij zorgaanbieders.

Recent werd in het Brabants Dagblad een bericht geplaatst over een onderzoek door hen samen met Follow the Money, over de winst die zorgaanbieders maken over de rug van gemeenten. Daarbij merkt de gemeente in haar Raadsinformatiebrief op dat de krantenkop “100 miljoen winst voor (jeugd)zorg Tilburg e.o.” een onjuist beeld geeft. Volgens de gemeente gaat dit niet alleen over Jeugdzorg, maar ook begeleiding en beschermd wonen via de WMO. Daarbij zijn veelal ook inkomsten van buiten de regio en omzet van zorgverzekeraars meegenomen in de cijfers.

Voor Oisterwijk betreft het een – overigens door de gemeente niet nader gespecificeerd – deel van deze miljoenen. Kosten die afgelopen jaren opliepen en mede oorzaak waren van tekorten in de gemeentekas. Een deel daarvan blijkt winst voor de zorgaanbieders, iets wat naar mening van de gemeente nog steeds teveel is en waar de gemeente iets aan gaat doen. ‘Als je de resultaten ziet van de recente publicaties en andere onderzoeken, dan zien wij als gemeenten ook dat de verhouding tussen de zorgkosten en winst echt uit balans is geraakt.’ De gemeente doet mee aan een landelijk onderzoek, kijkt samen met de regio onder andere naar verbeter- en beheersmaatregelen, nieuw inkoopbeleid, strakker toezicht en minder aanbieders waarmee ook gesprekken volgen over de winsten die zij maken.

De raad wordt lopende dit proces hierover geïnformeerd.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda