Midden Brabant Advies Regio Bank

Zorgt corona in Oisterwijk voor een dictatuur?

Op 18 november zijn in Oisterwijk lokale herindelingsverkiezingen. Corona kan zorgen voor een mindere opkomst; partij CDA roept daarom op stemmen per post mogelijk te maken.

‘Lokale verkiezingen in Coronatijd: dictatuur zonder democratisch mandaat,’ zo stelt de partij, in bijzonder beide raadsleden Guus Mulders en Geertje Mink, als ernstige zorg over de aankomende verkiezingen. ‘Er gaan al enige tijd geluiden rond om de verkiezingen uit te stellen en/of stemmen per post mogelijk te maken. Een besluit is nog niet gevallen in Oisterwijk. De gemeente probeert o.a. via strikte scheiding en beperking van het aantal kiezers in het stemlokaal, mondkapjesplicht en mobiele kieslokalen de angst voor Corona weg te nemen. Maar is dat wel genoeg?’

Post

Het CDA vraagt zich af ‘Waarom zou ik mijn gezondheid in gevaar brengen door fysiek te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen’, en merkt op dat de politiek voor velen toch al ver van hun bed staat.  Gezondheid is belangrijker en met de toename van besmettingsrisico, ook voor mensen op middelbare leeftijd, is de angst voor het oplopen van Corona voor veel meer inwoners nu veel belangrijker. Het zou de stemuitslag kunnen beïnvloeden als bepaalde doelgroepen meer en anderen minder gaan stemmen, of bij de mensen die thuis blijven het gevoel van stemrecht kunnen ontnemen.

Guus Mulders en Geertje Mink (CDA Oisterwijk)

Volgens het CDA zou Oisterwijk het voorbeeld kunnen worden voor de landelijke verkiezingen in maart. ‘Laat zien dat we op korte termijn wel een oplossing kunnen bedenken die rekening houdt met de scepsis van onze kiezers, in plaats van vast te houden aan de kieswet en trage procedures over iets wat praktisch al lang werkt bij stemmen vanuit het buitenland.’  Stemmen per post dus.

Dictatuur

In combinatie met een lange regeerperiode van deze keer 5 1/2 jaar, ziet het CDA vooral een probleem in de mogelijk lage opkomst. ‘Die lag de vorige keer maar net boven de 50%. Maar als een groot deel hiervan thuisblijft, dan zijn de nieuwe raadsleden gekozen door slechts een fractie van alle inwoners. Dat lijkt bijna op regeren in dictatuur zonder democratisch mandaat.’

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda