Midden Brabant Advies Regio Bank

Haaren zet door ondanks bezwaar Gemeente Oisterwijk

Op donderdagavond 24 september heeft de gemeenteraad van Haaren het Bestemmingsplan Buitengebied Haaren, herziening 2020 vastgesteld.

Het besluit is volgens Gemeente Haaren een belangrijke mijlpaal na een transparant proces van dialoog met inwoners, planvoorbereiding, afwegingen maken en nemen van besluiten. Deze herziening berust op een aantal uitgangspunten vanuit de raad in 2018. Het belangrijkste uitgangspunt was het implementeren van bestaand beleid.

Dit besluit werd genomen ondanks de bezwaren van omliggende gemeenten, die bij de gemeentelijke herindeling na 1 januari aanstaande uitvoering moeten geven aan dit bestemmingsplan.

Het grondgebied van Gemeente Haaren waarvoor nu een nieuw bestemmingsplan is ingediend; het blauwe dorp Haaren komt per 1 januari bij Gemeente Oisterwijk.
Bezwaar

‘Vaststelling van het bestemmingsplan heeft ernstige consequenties. Deze leidt tot een toename van rechtsongelijkheid voor de burgers in het buitengebied van de gemeente Oisterwijk na de herindeling,’ zo liet Gemeente Oisterwijk vooraf weten. En in dit geval extra bijzonder vanwege de herindelingswet Arhi: ‘Deze bevat geen eenduidige regeling over de rechtsopvolging bij ruimtelijke procedures en de gevolgen van rechterlijke uitspraken in ruimtelijke procedures. De rechter zal zich daar alsdan over uit moeten spreken. Hierdoor ontstaat een periode van rechtsonzekerheid voor de inwoners van het betreffende gebied.’

Volgens Gemeente Oisterwijk is duidelijk dat deze bestemmingsplanwisseling op dit moment voor verwarring, extra werk, ongewenste besluiten, bezwaren en mogelijk ook schadeclaims zorgt.  Die komen op de schouders van de nieuwe samengestelde gemeenten, en dat vindt het college van Oisterwijk zeer onwenselijk.

[box style=”info”]Passeert de Oisterwijkse raad de Haarense inwoners? [/box]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda