Midden Brabant Advies Regio Bank

Oisterwijker gaat naar Raad van State omdat hij door gemeente uit huis gezet wordt

‘Handhaven of zorgplicht? Een enorm dilemma; enerzijds de juridische handhaving en anderzijds het stelpen van de woningnood!’

Zo was ons eerdere bericht over een Oisterwijker (ingeschreven bij de gemeente) die van ‘zijn’ Gemeente Oisterwijk een dwangsom van 20.000 euro kreeg omdat hij in zijn eigen (gekocht, bezit, eigendom) woning woont.

Een langslepende procedure met een dwangsom van 20.000 euro, tegen deze bewoner die volgens de gemeente illegaal verblijft op vakantiepark Rustiek. Volgens die bewoner heeft hij geen keuze, anders dan op straat verblijven, of af en toe bij vrienden gaan slapen.

Willekeur

Een andere bewoner op hetzelfde park mag er volgens zeggen wel wonen; en er zijn meerdere voorbeelden van bewoning, anders dan recreatief. Zo is er ook nog de vaste bewoning met inschrijving elders (mag niet, maar niet te bewijzen). En er verblijven volgens de gemeente 400 tot 800 arbeidsmigranten (voor korte periode zonder inschrijving) op Oisterwijkse recreatieparken; de gemeente weet niet exact waar, maar Nieuwsuur had er zo een paar voor de camera. Vanwege het gedogen van deze laatste doelgroep is een klacht wegens discriminatie ingediend.

De ingang van Park Rustiek, waar bewoning niet is toegestaan (Bron: Google Maps)

Daarnaast zijn er zowel landelijk als gemeentelijk plannen in ontwikkeling om vaste bewoning op recreatieparken toe te staan. Tot slot niet onbelangrijk: Er is geen woning beschikbaar die binnen het budget past.

Rechter

Volgens de gemeente is ‘permanente bewoning van recreatiewoningen in onze gemeente niet toegestaan gelet op het Bestemmingsplan verblijfsrecreatieterreinen. Gasten mogen dus alleen recreatief verblijven op de parken.’ De rechter heeft de gemeente gelijk gegeven; die regel is door de raad vastgesteld en daar mag de gemeente op handhaven.

Zorgplicht

Maar wat moet je dan nu? Op straat slapen? Op een bankje in de bossen, naast het recreatiepark waar je een huis hebt?!

Gemeente Oisterwijk heeft een zorgplicht, maar heeft er geen oplossing voor, anders dan deze inwoner met een dwangsom ‘het bos in sturen’. En de raad laat het gebeuren. Die kunnen opdracht geven het beleid aan te passen; dat is (nog) niet gedaan.

Raad
Na meerdere berichten van onze redactie afgelopen jaar, volgde een uitzending op de landelijke TV. Daarna zijn er nu heel voorzichtig door de politiek eindelijk een paar vragen gesteld. Waarom nu pas?

Waar andere gemeenten in afwachting van nieuwe besluitvorming op TV keurig uitleggen waarom ze tijdelijk gedogen, kiest Oisterwijk voor handhaving, zonder verdere uitleg, zo toonde Nieuwsuur aan. Niet iets om met ‘Oisterwijkse trots’ reclame voor te maken.

De Raad van State mag er binnenkort over beslissen, maar het zou ook de Gemeenteraad van Oisterwijk sieren als ze zich hierover snel uitspreken: Een eind maken aan de enorme woningnood, de ongelijke behandeling van recreatiewoning-bewoners en tussentijds de onmenselijke handhaving stopzetten…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda