Midden Brabant Advies Regio Bank

Aanpak Oisterwijkse processierups kan beter

Hans Pijnaker heeft onderstaande brief ingezonden, als oproep aan Gemeente Oisterwijk om te komen tot een effectievere bestrijding van de processierups:

 

Het Limburgse antwoord!

“Je moet de plaag in de kiem smoren”, zegt Jules Sondeijker, coördinator bestrijding processierups in Limburg in dagblad Trouw van 29 juni j.l. Sinds 2006 coördineert hij de bestrijding van deze rupsensoort.In Limburg wachten ze met spuiten tot de eikenbomen voldoende bladeren hebben en de rupsen in de bomen kruipen op zoek naar eten. Op dat moment spuiten ze de bomen met een biologisch bestrijdingsmiddel, meldt Trouwjournalist Cees van den Boom. “De rupsen eten het bespoten blad en leggen binnen drie dagen het loodje, nog voordat ze brandhaartjes krijgen, die de jeuk veroorzaken”.

Met de ‘dikke huid’ van zijn pak, heeft deze bestrijder geen last van scherpe haartjes (Foto: Leny van Schijndel)

Daardoor hebben ze nu in Limburg nauwelijks last van de rupsen. Er hebben zich nog geen brandhaartjes kunnen ontwikkelen. Vóór de groei ervan zijn de rupsen namelijk al gesneuveld! “Timing is hierbij van essentieel belang”, zegt Sondeijker. “Er zijn wel gemeenten, die preventief met bestrijdingsmiddelen spuiten, maar die doen dat eerder dan wij. Meteen als de eitjes uitkomen. Maar dan is het effect wel minder groot, omdat de beestjes nog niet meteen gaan eten”.

In andere gemeenten worden de rupsen weggezogen met speciale zuigers. Maar dat is wel méér werk dan het preventief uitroeien. Bovendien bereik je de boomkruin niet goed. De Wageningse milieuarts Henk Jans, van het Kenniscentrum Wageningen zegt dat het bestrijden op veel plekken efficiënter kan. Volgens hem is de Limburgse aanpak ook goedkoper. Minister Schouten heeft daarom het Kennis en Adviescentrum Dierplagen nu aangewezen als landelijk informatiepunt. Dit centrum moet nu gaan uitzoeken welke bestrijdingsmethode het beste werkt. Ook moet beter onderzocht worden wie de natuurlijke vijanden zijn van deze rupsensoort. Daar is nog onduidelijkheid over.

De Limburgse coördinator rupsenbestrijding concludeert in ieder geval dat het in het noorden toch nog ontbreekt aan voldoende kennis op dit gebied. “Ze laten het over aan de markt”, zegt hij. Voor een goede aanpak echter is een goede samenwerking tussen Wetenschap, Gemeenten en Particuliere bestrijders essentieel”.
Hans Pijnaker

[box style=”info”] Mannen in pakken [/box]

Hier een filmpje hoe het werkt, het weghalen van die rups:
 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Agenda