In oktober, de Maand van de Geschiedenis, brengen de vrijwilligers van de Joodse begraafplaats in Oisterwijk de geschiedenis in beeld. Er is live muziek, koffie en thee en een Joodse lekkernij!
Op 20 oktober wordt de geschiedenis van de Joden in Oisterwijk in de afgelopen eeuwen, in beeld gebracht bij de Joodse begraafplaats aan de Hondsbergselaan in Oisterwijk.
Deze geschiedenis begint in 1740. In dat jaar kwamen de eerste Joden in Oisterwijk: Aartsvaders Salomon Simon en David Akiba Hartog. Hun komst groeide uit tot een aanzienlijke gemeenschap met een eigen rabbijn, een synagoge en een begraafplaats voor Oisterwijk en wijde omgeving. Vanaf het begin van de 19e eeuw trokken veel Joden naar Tilburg. De Oisterwijkse Leerfabriek zorgde rond 1920 voor een nieuwe aanwas van Joden in het dorp. Daar kwam een einde aan door de Tweede Wereldoorlog. Dieptepunt in de vorige eeuw waren de vele deportaties van Joden naar vernietigingskampen. Ook vanuit Oisterwijk.
Vieren
Op 20 oktober worden al deze elementen bij elkaar gebracht en toegelicht. Herdenken en vieren, vreugde en verdriet, aan elkaar verbonden door treffende muziek van het trio Klezmajeur uit Eindhoven, onder het genot van een kop koffie en thee en Joodse lekkernij. Midden in de week van het Loofhuttenfeest zijn er toespraken afgewisseld met muziek, uitleg over het Loofhuttenfeest en een rondleiding voor belangstellenden. Inloop vanaf 14.00 uur.
In Oisterwijk is deze maand al heel wat geschiedenis de revue gepasseerd. Vaak is dat geschiedschrijving of een mooie film. Maar Oisterwijk beschikt ook over een Rijksmonument uit 1748 wat nog steeds te bezoeken is. Aan de hand van dit monument, een eeuwenoude begraafplaats, wordt de vergeten geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Oisterwijk in beeld gebracht. Wie waren het, waar kwamen ze vandaan. Wat deden ze.
Maar oktober is ook de maand dat Oisterwijk bevrijd is van de Duitse overheersing in de Twee Wereldoorlog. Bij die bevrijding zijn ook militairen, Schotse soldaten, Duitse soldaten en burgers in Oisterwijk gedood. En in de oorlog zijn vanuit Oisterwijk 23 Joden gedeporteerd en omgebracht in een vernietigingskamp. En als je de stambomen van de op de begraafplaats begraven joden ziet, dan is het niet vreemd dat er bijna geen nabestaanden de begraafplaats meer bezoeken, omdat veel nabestaanden in de vernietigingskampen om het leven zijn gebracht,
Op 20 oktober zitten we ook midden in de week van het Loofhuttenfeest. Tijdens dit feest herdenken de joden dat ze enkele duizenden jaren geleden uit ballingschap uit Egypte zijn bevrijd en dat ze vervolgens nog jaren door de woestijn zwierven en vaak in een hut van loofhout verbleven.  Geschiedenis, herdenken en bevrijding worden tijdens het Loofhuttenfeest gepresenteerd, afgewisseld met muziek door Klezmajeur uit Eindhoven.
De Maand van de Geschiedenis
In de gemeente Oisterwijk werken een aantal organisaties en vrijwilligers de gehele maand oktober mee aan de Maand van de Geschiedenis. Op Oisterwijknieuws.nl/geschiedenis treft u een overzicht van alle activiteiten en een keur aan historische informatie en video’s.