Oisterwijkse raad unaniem tegen buiten lijntjes kleuren college

0
1
Het gebied waar een voorkeursrecht op is geplaatst (Bron: Gemeente Oisterwijk).

De Gemeenteraad van Oisterwijk heeft donderdagavond het college (burgemeester en wethouders) teruggefloten. Zonder overleg en zonder inspraak van bewoners, had deze laatste een beoogd woningbouwgebied groter gemaakt dan was afgesproken, laat staan bekend gemaakt.

Het gebied waar een voorkeursrecht op is geplaatst (Bron: Gemeente Oisterwijk).

Gemeente Oisterwijk wil de wijk Pannenschuur uitbreiden met Pannenschuur VI, op grondgebied van Buurtschap Heukelom. Daartoe heeft de gemeenteraad eerder ingestemd met het plaatsen van een voorkeursrecht op een aantal percelen. Dat recht houdt in dat bij eventuele verkoop de gemeente als eerste gelegenheid krijgt te kopen. Om dit voorkeursrecht te kunnen verlengen, was een gebiedsvisie nodig, door de raad te besluiten voor 2 juli. Dat besluit is donderdagavond genomen, maar onder protest.

Kleurpotlood

Het college had de gebiedsvisie in allerijl opgesteld, en daarbij het gebied groter ‘ingekleurd’ dan oorspronkelijk. Ook was vooraf geen overleg geweest met buurtbewoners, of een inspraakronde georganiseerd. De raad kon niet anders dan het besluit toch nemen, omdat de deadline van 2 juli a.s. hen boven het hoofd hing.

De situatie is tekenend voor eerdere raadsbesluiten – waarvan de raad aangeeft dat ze niet goed zijn voorbereid, onvoldoende of niet op de juiste wijze met inwoners zijn besproken, of waarin zaken staan waar de raad het niet mee eens is – die uit overweging tot voortgang of min of meer noodgedwongen toch genomen worden. Een voorbeeld daarvan is het langslepende verhaal van 27 betaalbare woningen op KVL, dat al meerdere keren bij de rechter is geweest (klik hier).

In die situaties – dat de raad wel voortgang wil of uit nood haast niet anders kan dan een besluit te nemen – geeft de raad vaak wel opdrachten mee aan het college. Zo ook bij dit project, waarbij het gebied beperkt moet worden tot het oorspronkelijk overeengekomen én het college alsnog met bewoners om tafel moet om samen tot aanpassing te komen van de visie.

Rechtszaak

In dat gebied liggen nog percelen, waarvan de rechter recent het voorkeursrecht heeft laten vervallen. Over die percelen had de gemeente eerder al afspraken gemaakt met de eigenaar, een boer die op verzoek van de gemeente zijn bedrijf moet verhuizen. De gemeente heeft met deze boer afgesproken, dat deze zijn bedrijf op het ene perceel stopt, en op het andere verder gaat. De verkoop van dat eerste perceel levert hem geld op, nodig om opnieuw te starten op het andere perceel. Gemeente Oisterwijk heeft echter op beide plekken het voorkeursrecht geplaatst, en dat vond de rechter onterecht.

Gemeente Oisterwijk gaat hierover nog in beroep, mede omdat de gemeente vanwege een interne misser (klik hier) niet ter zitting was verschenen. De grote vraag die voor gemeente en boer in de lucht hangt, is of de Raad van State bereid is de gemeente alsnog gelijk te geven, zonder dat er voor de boer in kwestie een goede regeling wordt getroffen.

Cirkels

Opmerkelijk aan deze toekomstige woningbouwlocatie, is tevens dat een initiatief van grondeigenaren van een rechts hiernaast gelegen stuk grond recent door het college als mogelijke woningbouwlocatie werd afgewezen (klik), omdat dit te dicht bij buurgemeenten zou komen. Deze Pannenschuur VI  plannen liggen dichterbij…